Fleurie 2021 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine de la Madone , Frankrijk


domein

Jean-Marc en Maryse Desprès zijn wijnbouwers van de vijfde generatie. Ze bezitten 13 ha in Fleurie, waarvan het grootste stuk in de wijngaard "La Madone", die beschouwd wordt als de beste van de appellatie. Ze maken er wijnen met veel finesse, "die op een ontstellende wijze aan goede Chambolle-Musigny doen denken" dixit La Revue du Vin de France. Zoon Arnaud volgt in de voetstappen van de ouders, hij nam in 2005 de wijngaarden van grootvader over. Deze worden onder de aparte naam "Domaine du Niagara" verkocht.


omschrijving

Diepe kleur met paarse accenten. Expressieve florale neus met ook minerale toetsen (potloodslijpsel). Bijzonder elegant en fluwelig in de mond, met fijnkorrelige, zachte tannines en voldoende concentratie.


wijngaard

De lieu-dit "La Madone" ontleent zijn naam aan het kapelletje boven aan de heuveltop. Dit zou omstreeks 1870 gebouwd zijn door de wijnbouwers. De wijngaard is in het totaal 45 ha groot en wordt bewerkt door verschillende wijnbouwers. De familie Desprès is een van de grootste eigenaars.

De bodem van deze bekende cru bestaat uit zg. rose graniet. De wijngaard is vrij steil en op het zuiden gericht.

Fleurie ligt in het hart van de Beaujolais, tussen Moulin à Vent (in het noorden), Chénas (in het westen) en Morgon (in het zuiden).


kelder

De druiven worden volgens de traditie in Beaujolais in zijn geheel geplukt. Na een cuvaison van 7 à 8 dagen worden de druiven geperst. De wijn rijpt nog zes maanden tot een jaar (afhankelijk van het perceel) op grote foeders.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine de la Madone

naam
Fleurie

regio
Bourgogne

jaar
2021

druivensoorten
gamay : 100%

herkomstbenaming
Fleurie

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
groenten, vis, gegrild of gebakken, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 14,50 - 75cl