Cuvée Petit 2022 terug naar overzicht »Roemenië

Avincis , Roemenië


domein

Avincis is het domein van Valeriu en Cristiana Stoica. Ze komen helemaal niet uit de wijnwereld: Valeriu is professor in de rechten en is nog minister van justitie geweest. Cristiana is gespecialiseerd in internationale arbitrage. Samen runnen ze een advocatenpraktijk in Boekarest. De klik kwam er toen Cristiana na de val van het communisme het landgoed van haar grootouders in Drăgăşani terug kon opeisen. Het huis en de bijhorende wijngaarden waren in erbarmelijke staat, maar ze geloofden in het potentieel van de regio en droomden ervan om het landgoed weer uitstraling te geven. Tussen 2007 en 2011 werden 40 ha wijngaarden opnieuw aangeplant, het huis in neo-romaanse stijl gerenoveerd en werd er een hypermoderne kelder gebouwd. De dagelijkse leiding is in handen van een competent team: landbouwingenieur Gheorghe Lixandru, Frans oenoloog Ghislain Moritz en marketingspecialiste Angela Prado, een Columbiaanse die studeerde in Frankrijk. Samen verwezenlijken ze de renaissance van dit wijndomein, een prachtige aanwinst voor de regio.


omschrijving

Diep strogele wijn met groene reflecties. Aroma's van pompelmoes, exotisch fruit met een hint van vanille. Rijpe, volle smaak in de mond zonder overrijpheid: de citrustoetsen zijn duidelijk aanwezig. Bijzonder originele en geslaagde sauvignon die rijpheid en frisheid combineert.


wijngaard

De wijngaard ligt op een zacht glooiende helling. De bodem is klei- en kalkhoudend en diep. De jaarlijkse neerslag is 580 mm. Het onkruid wordt ingeploegd, er worden geen herbiciden en geen kunstmest gebruikt.


kelder

De sauvignon werd rijp geplukt en gistte voor 20% op nieuwe eik (de rest op inox).


download fiche

type
fris wit, droog

land
Roemenië

domein
Avincis

naam
Cuvée Petit

regio
Drăgăşani

jaar
2022

druivensoorten
sauvignon blanc : 100%

herkomstbenaming
Drăgăşani

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
salades, asperges, groenten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
14,5% Vol.

€ 15,50 - 75cl