Brut 'Cornalyne' terug naar overzicht »Frankrijk

Champagne Dom Caudron , Frankrijk


domein

In het dorpje Passy-Grigny, in de vallei van de Marne, was geestelijke Dom Aimé Caudron graag te gast bij de wijnbouwers. Onder zijn impuls bundelen de wijnboeren in 1929 hun krachten en starten ze een coöperatie. Oorspronkelijk ging het om 12 ha, vandaag zijn er 60 wijnbouwers aangesloten, goed voor 130 ha. 90% van de druiven komt uit Passy-Grigny. Speciaal is dat hier nagenoeg uitsluitend pinot meunier is aangeplant. Deze druif wordt geapprecieerd voor haar fruitige karakter. De Champagnes zijn modern, fris, zuiver en betaalbaar.


omschrijving

Diep goudgele kleur met intense pareling. Aroma's van witte bloesem, acaciahoning en rijpe appel. Het is een krachtige, smaakvolle champagne, met een rijke, bijna vettige textuur en een lactische toets in de finale. Door de goede zuurtegraad is deze Champagne zeker te genieten als aperitief, maar hij kan veel meer aan, zoals gerookte vis, gevogelte, romige kazen,...


wijngaard

De wijngaarden liggen allemaal in het dorp Passy-Grigny, op een sterk kalkhoudende bodem met klei en zand. Als onderstam voor de pinot meunier wordt de 41B gebruikt. Men past de 'lutte raisonnée' toe, dit wil zeggen dat er enkel wordt gesproeid als het echt nodig is.


kelder

Van deze wijn gistte 50% op eiken vaten van 300 liter. Deze vaten werden ineen gezet met heet water waardoor het hout nauwelijks gebrand is en ook geen tannines afgeeft. Het deel op hout rijpt 6 tot 8 maanden op de gistrest en doorloopt ook de malolactaat-omzetting. Bij het deel in inox wordt deze geblokkeerd om voldoende frisheid te behouden. De dosage die wordt meegegeven bedraagt 9 g/l.


onderscheidingen

Decanter 91/100

Wine Enthusiast 91/100

Concours général agricole 2014: Or

Guia Melendo del Champagne: 94/100


download fiche

type
fris wit, mousserend, droog

land
Frankrijk

domein
Champagne Dom Caudron

naam
Brut 'Cornalyne'

regio
Champagne

druivensoorten
pinot meunier : 100%

herkomstbenaming
Champagne

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 46,00 - 75cl