pigeage

"Pigeage" is een Franse term waarmee bedoeld wordt: het onderdompelen van de schilletjes in de most tijdens de gisting.

Tijdens de gisting komt er koolzuurgas vrij en dat duwt de vaste bestanddelen naar boven. Na enkele dagen vormt zich een dichte koek met schilletjes bovenaan de gistingskuip. In de schilletjes zitten echter interessante stoffen, zoals kleurstoffen en tannines, die we eruit willen extraheren. Het is dus belangrijk om het geheel gemengd te houden.

De pigeage is een Bourgondische techniek, het is een zachte manier van extractie die wordt toegepast op de delicate pinot noir.

De pigeage gebeurt meestal manueel met behulp van een metalen of houten stok (de "pige") met een ronde plaat of rubberen nap aan het uiteinde.

Als de druiven niet machinaal gekneusd werden, treedt men de druiven met de voeten. De eerste dagen van de gisting kan men ook de voeten blijven gebruiken, in dat geval combineert men de kneuzing (foulage) met pigeage. Na enkele dagen wordt de massa te vloeibaar en wordt het gevaarlijk om met de voeten te werken, ook al vanwege het koolzuurgas.