Zweigelt 2021 terug naar overzicht »Oostenrijk

Weingut Zull , Oostenrijk


domein

De 18 hectaren van het domein Zull liggen rond het kleine wijnbouwersdorpje Schrattenthal, in het uiterste Noordoosten van Oostenrijk. Er heerst een streng landklimaat, met droge warme zomers die de wijnstokken verplicht om diep in de grond te duiken, en een koel najaar, wat voor een trage rijping zorgt. De nabijgelegen Manhartsberg beschermt het gebied tegen koude Noordenwinden. De bodems zijn er heel divers: graniet, perfect voor riesling, lichte zanderige bodems, beter geschikt voor grüner veltliner en de rode druiven, en ook zwaardere bodems van rode klei, uitstekend voor pinot noir en chardonnay. Phillip zet het werk van vader Werner verder. De wijnen zijn elegant en een zuivere vertaling van het terroir. De beoordeling van het domein in de Falstaff-wijngids kan u hier lezen.


omschrijving

Zweigelt is de meest aangeplante rode druif in Oostenrijk en is een echte Oostenrijkse specialiteit. Deze heeft een zeer precies definieerd fruit, een fijn aroma van rozen, een superelegante textuur met zachte, wat stofferige tannines en een heel discreet geroosterde toets in de afdronk. Een onwaarschijnlijk charmante wijn.

 


wijngaard

Bodem: zanderige leem en loess.

 


kelder

Manuele oogst half oktober, spontane fermentatie gedurende 20 dagen met 2x per dag rondpompen, 6 maand rijping op gebruikte barriques (3de tot 5de vulling).

 


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Oostenrijk

domein
Weingut Zull

naam
Zweigelt

regio
Niederösterreich

jaar
2021

druivensoorten
zweigelt : 100%

herkomstbenaming
Weinviertel

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
pasta's, groenten, paddestoelen, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), duif, eend, varkensvlees, pluimwild (fazant, patrijs)

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 13,00 - 75cl