Wiscoutre Brut terug naar overzicht »België

Entre-Deux-Monts , België


domein

Martin Bacquaert is zoon van een drankenhandelaar maar studeerde zelf voor bio-ingenieur. Tijdens verdere studies in Frankrijk realiseerde hij zich dat hij in België zijn droom kon realiseren: zijn eigen wijn maken. Het begon in 2005 op 3 ha grond van grootvader in Westouter, tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. Intussen zijn de pioniersjaren voorbij en worden er 70 000 flessen geproduceerd op 18 ha (waarvan 14 in productie). Het zwaartepunt ligt bij de moussrende wijnen, de Wiscoutre en Bacquaert Brut. De aangeplante druiven zijn chardonnay, kerner, pinot noir, pinot auxerrois, pinot gris en acolon.


bijkomende info

De stille witte wijn van Martin Bacquaert wordt geschonken in La cité du vin, het knappe wijnmuseum in Bordeaux. Je moet het maar doen, als 'petit belge'!


omschrijving

Witgele wijn met uitbundige mousse. Aroma's van appel en pompelmoes met en minerale toets. Zuiver, fris en beslist anders dan Champagne, Cava of Crémant. 'Wiscoutre' is de oude Frankische benaming van het dorp Westouter.


wijngaard

De bodem bestaat uit zandsteen met ijzerzandsteen en silex. De hellingen zijn voornamelijk op het zuiden gericht. Gras tussen de wijnstokken zorgt voor concurrentie met de wijnstokken. Er worden bloemen ingezaaid om de biodiversiteit te vergroten. Tussen de percelen werden beukenhagen aangeplant als bescherming tegen de wind. Op het domein worden geen herbiciden gebruikt en natuurlijke predatoren zorgen voor een bescherming tegen plagen.


kelder

De manuele oogst is normaal in de tweede helft van september. Na de eerste gisting hergist de wijn op fles (zoals in de Champagne) en rijpt de wijn verder 'sur lattes' op de gist gedurende 16 maanden. Tijdens de definitieve afvulling wordt de wijn gedoseerd op 8 g/l.


onderscheidingen

Gouden medaille - Beste Belgische wijn in 2012, 2016 en 2017


download fiche

type
fris wit, mousserend, droog

land
België

domein
Entre-Deux-Monts

naam
Wiscoutre Brut

regio
Heuvelland

druivensoorten
chardonnay : 50%
kerner : 50%

herkomstbenaming
Vlaamse mousserende kwaliteitswijn

schenktemperatuur
6-8°C

gerecht
aperitief

alcoholpercentage
12,5 % Vol.

€ 20,50 - 75cl