Viña Buron Verdejo 2023 terug naar overzicht »Spanje

Bodegas Rueda Perez , Spanje


domein

De familie Rueda Perez is al drie generaties wijnbouwer, maar tot 2002 werden de druiven verkocht. In dat jaar bouwden ze een eigen kelder. Hun 60 ha wijngaarden bestaan uitsluitend uit Verdejo en liggen in het hart van de Rueda, in het dorp Pozaldez. Deze druif is heel gevoelig aan oxidatie en daarom is het erg belangrijk dat ze alle stappen zelf kunnen controleren, van wijngaard tot fles.

 


omschrijving

Strogeel en zeer helder. In de neus de typische tonen van ananas en perzik met een hint van anijs. Mooi vol en tegelijk erg fris. Typerend fijn bittertoetsje in de afdronk.

 


wijngaard

Alle wijngaarden liggen in Pozaldez op ongeveer 700 m hoogte. De zandleembodem  met erg veel stenen is rijk aan kalk en magnesium en is goed waterdoorlatend.


kelder

De machinale oogst gebeurt grotendeels 's nachts, zodat de druiven koel de kelder binnenkomen. In de pers is er een korte schilweking van 7 à 10 uur om de aroma's maximaal uit de schil te halen. De gisting gebeurt bij lage temperatuur, 14°C, en duurt dan ook 20 tot 30 dagen. Verdere rijping op inox.

 


onderscheidingen

2011: Vino Magazine september 2012: 85% (sterk aanbevolen)

2012: laureaat in de Wijnkoopgids F. Van der Auwera 2014


download fiche

type
fris wit, droog

land
Spanje

domein
Bodegas Rueda Perez

naam
Viña Buron Verdejo

regio
Castilla y León

jaar
2023

druivensoorten
verdejo : 100%

herkomstbenaming
Rueda DO

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
13,0% Vol.

€ 9,00 - 75cl