Tokaji Szamorodni Sweet 2019 terug naar overzicht »Hongarije

Karádi-Berger , Hongarije


domein

Tokaji is zonder twijfel een van de meest bijzondere wijngebieden ter wereld: eigen druivenrassen, een uniek terroir,... Zsolt Berger en zijn vrouw Szilvia Karádi bezitten 4 ha in de beste percelen van Erdöbénye: Narancsi, Palandor en Haraszt. Ze kochten de gronden in 1999 en renoveerden het keldergebouw. Naast wijnbouw verhuren ze ook vakantieverblijven op het domein.


omschrijving

Goudgele, viskeuze wijn. Aroma's van honing, tropisch fruit en gedroogde abrikozen. Volle, zoete smaak met mooie frisse zuren.


wijngaard

Vulkanische bodem.


kelder

Zowel Szamorodni als Aszu-wijnen worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door edelrot. Het verschil is dat voor Aszu er druif per druif geplukt wordt, terwijl voor Szamorodni de volledige trossen geplukt worden. In oogstjaren waarin de edelrot zich gelijkmatig ontwikkelt maakt dat geen gigantische verschil. Na de pluk worden de druiven 12 uur geweekt (skin contact). Daarna worden de druiven geperst. Na de trage gisting rijpt de wijn nog 12 maanden in barrique van Hongaarse eik (van het Zemplén-woud).


download fiche

type
vol wit, zoet

land
Hongarije

domein
Karádi-Berger

naam
Tokaji Szamorodni Sweet

regio
Tokaj

jaar
2019

druivensoorten
furmint = šipon
hárslevelü

herkomstbenaming
Tokaj

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
desserts met fruit, desserts met noten of chocolade, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
11,5% Vol.

€ 21,00 - 50cl
Terug verwacht Dec '21