Salina rosso 2020 terug naar overzicht »Italië

Cantine Colosi , Italië


domein

Cantine Colosi is gesitueerd in het noordoosten van het eilandje Salina, dat deel uitmaakt van de Eolische eilanden, voor de kust van Sicilië. De 10 ha zijn aangelegd in terrassen op vulkanische bodem. De gebruikte druiven zijn corinto nero, nerello cappuccio, nerello mascalese, inzolia, catarratto en malvasia.

Dit unieke terroir geeft wijnen met veel mineraliteit en een opvallende frisheid. De gelijkenis met de stilaan befaamde wijnen van de Etna is groot. Zoon Pietro (de derde generatie Pietro) runt het domein samen met zijn moeder Lidia.


bijkomende info

Op Salina werd een groot deel van de film Il Postino gedraaid, naast Massimo Troisi en Philippe Noiret speelt ook de kust van dit eiland een hoofdrol!


omschrijving

Donkere, robijnrode wijn met veel fruit in de neus (kersen), aangevuld met kruidige toetsen (vanille, peper). Soepel in de mond, met slanke zuren en een zilte toets. 


wijngaard

Afkomstig van wijngaarden in het noordoosten van Salina (Capo Faro), aangelegd in terrassen op vulkanische bodem.


kelder

Oogst in de tweede helft van september. De gisting gebeurt in inox bij gecontroleerde temperatuur. Na de gisting rijpt de wijn 6 maanden in grote vaten en daarna nog 6 maanden in inox. Na de botteling rijpt de wijn nog 3 maand op fles alvorens verkocht te worden.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Italië

domein
Cantine Colosi

naam
Salina rosso

regio
Sicilia

jaar
2020

druivensoorten
nerello cappuccio
nerello mascalese

herkomstbenaming
Salina DOP

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
pasta's, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), duif, varkensvlees, rood vlees, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 17,00 - 75cl