Saint-Emilion Grand Cru 2018 terug naar overzicht »Frankrijk

Château d'Arcole , Frankrijk


domein

Philippe Gardère en Véronique Barthe, wijnbouwers in de Entre-Deux-Mers, vonden deze wijngaard op zoek naar een nieuwe uitdaging. De gepensioneerde wijnbouwer die de grond in 2010 aan hen verkocht had altijd biologisch gewerkt, en de nieuwe eigenaars besloten om op deze weg verder te gaan. Ze maken een heel zuivere Bordeaux met veel fruit en souplesse, een lichtere en goed verteerbare wijn zoals die vroeger courant was.


bijkomende info

De naam van het domein is een verhaal op zich. Een van de voorvaders van Véronique Barthe vocht mee aan de zijde van Napoleon in de slag bij Arcole (Noord-Italië). Als huwelijks- geschenk kreeg deze soldaat enkele goudstukken van Napoleon. Hiermee werden de eerste wijngaarden in Bordeaux gekocht.


omschrijving

Robijnrode, matig intense kleur. Aroma's van rood fruit, getoast brood en vanille. Heel elegant in de mond met veel fruit en zijde-achtige tannines. Is nu al heel toegankelijk maar kan ook nog enkele jaren rijpen.


wijngaard

5 ha wijngaard in één perceel in Saint-Sulpice-de-Faleyrens. De jongste stokken zijn 25 jaar oud. Op de diepere leembodems staat merlot en op de heuvel met stenen (croupeau de graves) achter het huis staat de cabernet sauvignon. De wijngaard is altijd biologisch beheerd geweest. De huidige eigenaars passen de principes van de bio-dynamie toe.


kelder

Om de oogst heel snel op het juiste moment te kunnen doen gebeurt deze machinaal. De roterende cuves zijn uitgerust met koeling. De druiven blijven lang in de cuves maar met een minimale extractie. De kuipen draaien eenmaal per dag rond en dat is voldoende, er is geen rondpompen nodig om meer kleur of tannines te krijgen. Er wordt geen pers gebruikt maar een lekbak waar onder de schilletjes het sap wordt weggezogen in onderdruk. Na de gisting rijpt de wijn in 20% nieuwe eik, 60% in gebruikte eik en 20% op inox. Na 14 tot 18 maanden wordt de wijn ongefilterd gebotteld.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Château d'Arcole

naam
Saint-Emilion Grand Cru

regio
Bordeaux

jaar
2018

druivensoorten
merlot : 70%
cabernet sauvignon : 30%

herkomstbenaming
Saint-Emilion Grand Cru

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
gevogelte (kip, kalkoen), eend, lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 29,00 - 75cl
€ 60,00 - 150cl