Rouge Vieux 2014 terug naar overzicht »Frankrijk

Cave de Castelmaure , Frankrijk


domein

De coöperatie van Embres en Castelmaure is een van de meest dynamische en staat aan de top van de Corbières. Het is een vrij bescheiden coöperatie, met zo'n 60 coöperanten die samen 400 ha bezitten. Onder leiding van directeur Bernard Pueyo werd sinds de jaren '80 aan de kwaliteit gesleuteld. De percelen werden geïnventariseerd en apart opgevolgd. Er werd opnieuw geploegd. De snoeiwijze werd opnieuw bekeken. Als vanzelfsprekend wordt er enkel manueel geoogst. De oude stokken carignan worden hier werkelijk tot in de puntjes verzorgd. Samenwerkingen met artiest Vincent Pousson en oenoloog Laurent Tardieu leidden tot de creatie van nieuwe cuvées. 


omschrijving

Robijnrode kleur. Krachtig aroma van rood fruit, kruiden en zoethout. Zacht en fluwelig in de mond, met goed fruit. Een karakteristieke Corbières, drinkklaar.


wijngaard

De bodem bestaat deels uit leisteen, deels uit kalksteen.


kelder

Manuele oogst. De grenache wordt ontsteeld en klassiek vergist, de andere druiven ondergaan in hun geheel een koolzuurgisting, waardoor meer fruit en kleur behouden worden. Na deze gisting worden de druiven pneumatisch geperst. De wijn rijpt nog twee jaar verder in betonnen tanks en wordt dan pas gebotteld.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Cave de Castelmaure

naam
Rouge Vieux

regio
Languedoc

jaar
2014

druivensoorten
carignan : 50%
grenache = garnacha : 30%
syrah : 15%
cinsault : 5%

herkomstbenaming
Corbières AOP

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
eend, lam, varkensvlees, rood vlees, stoofschotels, kruidige gerechten, halfharde kaas, harde pittige kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 8,50 - 75cl