Rosée d'Aurore 2022 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine de la Fouquette , Frankrijk


domein

De eigenares van dit domein, Isabelle Daziano, had samen met haar man een carrière in de farmaceutische sector. Toen haar ouders in 2005 op pensioen wilden gaan en overwogen hun wijngaarden te verkopen, brak haar hart. Isabelle en haar man besloten samen om terug te keren naar het ouderlijk domein. Vier hectare werd opnieuw aangeplant, de kelder werd vernieuwd en sinds 2010 werken ze biologisch. Door groene oogst wordt het rendement sterkt beperkt (tot 40 hl/ha) en dat proef je echt wel in de wijnen.

 


bijkomende info

Côtes de Provence is een grote appellatie die zich uitstrekt over 3 departementen en 84 gemeenten. In dit mediterrane klimaat is er zon in overvloed, zo'n 3000 uur per jaar. De bodems zijn kunnen variëren van graniet over kalksteen tot zand met kiezels. Er zijn vele druiven toegestaan en zowel wit, rosé en rood is mogelijk. Maar liefst 80% van de wijnen is rosé.


omschrijving

Licht gekleurde rosé. Intense, fruitige neus (bosvruchten, mandarijntjes). Levendig in de mond met goede zuren en een mooie concentratie en enige complexiteit.

 


wijngaard

Kleigrond met schist (zure bodem). Door een strenge snoei en een groene oogst kunnen de rendementen beperkt worden tot 40 hl/ha. Het domein is in conversie naar biologische landbouw sinds 2010.

 


kelder

Manuele oogst. De rosé wordt bekomen door directe persing in een pneumatische pers. Na de gisting bij gecontroleerde temperatuur (16-18°C) rijpt de wijn nog vijf maand op inox.

 


onderscheidingen

2014: Médaille d'Or Vignerons Indépendants

2023: Médaille d'Or Challenge Millésime Bio 2024


download fiche

type
rosé, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine de la Fouquette

naam
Rosée d'Aurore

regio
Provence

jaar
2022

druivensoorten
grenache = garnacha : 45%
cinsault : 30%
syrah : 20%
vermentino = rolle : 5%

herkomstbenaming
Côtes de Provence AOC

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, pasta's, groenten, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, charcuterie

alcoholpercentage
13,0% Vol.

€ 12,50 - 75cl