Parenthèse Blanc 2021 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Parpalhòl , Frankrijk


domein

Domaine Parpalhòl (occitaans voor 'vlinder') is vrij recent gecreëerd door de twee vrienden Julien en Serge. Julien nam de wijngaarden van de familie over in 2006 en volgede wijnbouwopleidingen en stages om zelf wijn te kunnen maken in plaats van de druiven te verkopen zoals de ouders deden. Serge komt uit de horeca en volgde wijnopleidingen in Suze-la-Rousse en Zwitserland. De 30 hectare wijngaarden liggen net ten Noorden van Béziers, in een gebied zonder AOC. Ze laten zich bijstaan door oenologe Sophie Brun.


omschrijving

Strogele kleur. Uitnodigende neus van steenfruit en peren. Rijke, volle smaak met een zekere vettigheid maar ook goede zuren die het geheel levendig houden. Een bijzonder geslaagde assemblage.


wijngaard

Zandbodem met klei en kalk op een plateau op ca. 20 km van de Middellandse Zee. De wijngaard is 20 jaar oud. De wijngaarden worden biologisch beheerd.


kelder

Na de oogst worden de druiven meteen pneumatisch geperst. Na een statische 'débourbage' (bezinking) gist de wijn in een inox tank met temperatuurscontrole.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine Parpalhòl

naam
Parenthèse Blanc

regio
Languedoc

jaar
2021

druivensoorten
chardonnay : 80%
viognier : 10%
sauvignon blanc : 10%

herkomstbenaming
Pays d'Hérault IGP

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
groenten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 11,20 - 75cl
Terug verwacht Mar '22