Malvasia Old Reserve 10y Old terug naar overzicht »Portugal

Madeira Barbeito , Portugal


domein

Barbeito is het jongste van de nog overblijvende madera-huizen en werd opgericht in 1946 door Mário Barbeito. Zijn dochter zette het werk voort en in de jaren '70 en '80 was Barbeito een belangrijke volumeproducent.1991 was een sleuteljaar: kleinzoon Ricardo de Freitas nam het roer over en besliste om de helft van de aandelen te verkopen aan de Japanse importeur Kinoshita. Dankzij deze kapitaalsinjectie kon de kwaliteit weer voorop geplaatst worden. Barbeito was het eerste huis dat stopte met de verkoop van madera in bulk. Ze kiezen voor een heel natuurlijke stijl, zonder ontzuren of bijkleuren met caramel (wat gebruikelijk is bij madera).

 


bijkomende info

Madera ontstond bij toeval in de 16de eeuw, toen men ontdekte dat de op Madeira ingescheepte wijn beter smaakte na de terugkeer uit India. Later is men de oxidatieve rijping gaan nabootsen in "estufa's" of verwarmde rijpingslokalen. Echt fijne madera's zoals onderstaande rijpen echter op de "canteiro"-methode, traag op vat op een zolder. De hier gebruikte edele druivenrassen sercial, verdelho, boal en malvazia beslaan slechts 10% van de totale aanplant, de rest van de wijngaarden bestaat uit de meer banale tinto negra.


omschrijving

Complexe zoete smaak met tonen van amandel, gedroogd fruit en rozijnen.

 


wijngaard

Van de 1700 ha wijngaarden op Madeira is slechts 10% aangeplant met de edele druiven Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia (of Malvazia, of Malmsey). De bodem is vulkanisch met een ondiepe toplaag van klei. Zoals gebruikelijk op Madeira heeft Barbeito geen eigen wijngaarden, maar kopen ze druiven aan bij 130 families over het hele eiland die druiven telen, vaak als bijverdienste. De Malvasia-druiven komen uit Arco de São Jorge.

 


kelder

De druiven worden geselecteerd en daarna pneumatisch geperst. De gisting wordt na enkele dagen ondebroken door alcohol van 96% toe te voegen tot de gewenste sterkte. Daarna rijpt de wijn minstens 10 jaar volgens de traditionele "canteiro"-methode, dat wil zeggen dat de wijn traag oxideert in vaten van 620 l in een niet-geïsoleerde ruimte, met natuurlijke temperatuurschommelingen. (Dit in tegenstelling tot de snellere "estufa"-methode, waarbij de wijn verhit wordt).

 


download fiche

type
vol wit, aangesterkt, zoet

land
Portugal

domein
Madeira Barbeito

naam
Malvasia Old Reserve 10y Old

regio
Madeira

druivensoorten
malvasia : 100%

herkomstbenaming
Madeira

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
desserts met noten of chocolade, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
19,3% Vol.

€ 39,50 - 75cl