Glárima Chard-Gewürz 2023 terug naar overzicht »Spanje

Bodega Sommos , Spanje


domein

Bodega Sommos is één van de belangrijkste eigendommen in de D.O. Somontano, met 350 ha wijngaarden verdeeld over 5 domeinen. De naam Sommos bestaat pas sinds 2015, het is de doorstart van Bodega Irius, die in 2012 failliet ging.

In Barbastro staat een hypermoderne kelder, ontworpen door architect Jesús Marino Pascual, die heel milieuvriendelijk is ontworpen. De zes verdiepingen laten toe om met zwaartekracht te werken. Het domein is een van de technologisch meest geavanceerde in de wereld. Zo wordt een robot gebruikt in de vatenkelder. In de experimentele wijngaard worden 73 druivenrassen getest. Óscar Martinez is oenoloog.


bijkomende info

De D.O. Somontano is een van de meer recente in Spanje: 1984. Hoewel er al lang wijn gemaakt wordt, bestaat er geen traditionele wijnstijl in Somontano. Het is dan ook een speeltuin met veel ruimte voor experiment en technologisch geavanceerde wijndomeinen.


omschrijving

Schitterend goudgeel, zuiver en gulzig tranend. Heel expressief parfum van verse lychees, bergamot, zoete wilde perzik, geconfijte citroen, lavendel, oranjebloesem en gember. Qua smaak noteren we impressies van roze/gele pompelmoes, limoenzeste, lychees, maracuja en rijpende meloen. Heel leuk, vineus en zelfs 'complex' gezien de prijs.(F. Van der Auwera)


wijngaard

'Somontano' betekent letterlijk 'onder de bergen', de wijnstreek ligt dan ook aan de voet van de Pyreneëen. De wijngaarden zijn licht glooiend, op een kalkrijke, arme bodem met veel stenen. Het klimaat is er ideaal voor wijnbouw. De wijnstokken worden 1m80 hoog geleid en gesnoeid zodat elke plant 1,5 kg druiven geeft.


kelder

De druiven worden in augustus 's nachts geplukt en onder beschermende atmosfeer naar de kelder gebracht. Bij het transport en het overladen wordt er op gelet dat de druiven niet gekneusd geraken, zodat ze intact in de pneumatische pers terecht komen. Na de persing gist het sap in inox tanks bij maximaal 14°C. Na vier maanden verdere rijping in inox met batonnage wordt de wijn gebotteld.


onderscheidingen

2015: Laureaat in de Wijnkoopgids 2017 (F. Van der Auwera)

2018: Oscar in de Wijnkoopgids 2020 (F. Van der Auwera)


download fiche

type
vol wit, droog

land
Spanje

domein
Bodega Sommos

naam
Glárima Chard-Gewürz

regio
Somontano

jaar
2023

druivensoorten
gewürztraminer : 80%
chardonnay : 20%

herkomstbenaming
Somontano D.O.

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 7,40 - 75cl