Custoza 2022 terug naar overzicht »Italië

Cantina Ronca , Italië


domein

Cantina Ronca ligt aan de Zuidelijke oever van het Gardameer, in de gemeente Sommacampagna, in de provincie Verona. Vader Walter Ronca kocht de grond en plantte in 1976 twintig ha wijnstokken en tien ha kiwi's. De druiven werden verkocht aan de coöperatie. Zoon Massimo nam in 1999 het roer over met hogere ambities. Er werden betere druiven aangeplant (enkel lokale druivenrassen, typerend voor de appellaties Custoza en Bardolino) en een gloednieuwe kelder werd gebouwd. Lorenzo Dionisi werd aangetrokken als oenoloog. In 2007 werden voor het eerst wijnen onder eigen etiket op de markt gebracht. Het domein is sinds oogstjaar 2019 volledig gecertifieerd biologisch.

 

 


omschrijving

Strogeel, ingetogen maar complexe neus (bloemen, citrus, appel), sappig, fris, met een goede structuur, licht vettig zelfs.

 


wijngaard

De wijngaard ligt aan de zuidkant van het Gardameer, heeft een zanderige bodem is naar het Zuiden gericht. Biologische wijnbouw.


kelder

De drie druivenrassen worden manueel en apart geoogst naargelang de rijpheid. De gisting gebeurt in inox tanks met geselecteerde gist. De verschillende wijnen rijpen na de gisting nog vier maanden sur lie tot aan de assemblage en botteling.

 


onderscheidingen

2017: brons op de International Wine Challenge


download fiche

type
fris wit, droog

land
Italië

domein
Cantina Ronca

naam
Custoza

regio
Veneto

jaar
2022

druivensoorten
garganega : 33%
trebbiano : 33%
friulano = sauvignonasse = trebianello : 33%

herkomstbenaming
Bianco di Custoza DOP

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
aperitief, salades, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 9,90 - 75cl