Chianti Riserva 2018 terug naar overzicht »Italië

Majnoni Guicciardini , Italië


domein

Majnoni Guicciardini is een historisch domein in Vico d'Elsa, in het Zuiden van Toscane, tussen het 'Classico' gebied en San Gimignano.

Het landgoed werd in 1870 gekocht door Francesco Guicciardini, later nog minister van buitenlandse zaken. Tegenwoordig wordt het domein gerund door nakomeling Pietro Majnoni.

De 200 ha bestaan uit akkers, bos, olijfgaard en 20 ha wijngaard. Pietro Majnoni is zelf geen wijnbouwdeskundige maar laat zich bijstaan door een team van ervaren rotten en jonge technici. Onder zijn impuls is het domein sinds 2001 geconverteerd naar duurzaam biologisch beheer.

 


omschrijving

Robijnrood met evolutie. In de neus intens en heel complex met van alles wat: rijp fruit, hout, kruiden, leer,... Krachtige smaak met veel finesse: fijne zuren, geïntegreerde alcohol en duidelijk presente maar edele tannines.

 


wijngaard

De druiven komen van drie verschillende wijngaarden: voor 70% van Patrignone (aangeplant in 1973), 20% van San Pietro (aangeplant in 1973) en 10% van Spareto (aangeplant in 1995). De bodem bestaat uit zand met klei. De wijngaarden zijn Z-ZW georienteerd. De opbrengst bedraagt door de biologische cultuur slechts 40 hl/ha.

 


kelder

De pluk is manueel met een selectie in de wijngaard. Na ontstelen en kneuzen start de gisting. De schilletjes weken 17 dagen mee tijdens de fermentatie. Na de malolactaatomzetting wordt de assemblage gemaakt en rijpt de wijn nog 14 maanden op barriques van Franse eik en daarna nog minstens 6 maand op fles.

 


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Italië

domein
Majnoni Guicciardini

naam
Chianti Riserva

regio
Toscana

jaar
2018

druivensoorten
sangiovese : 100%

herkomstbenaming
Chianti DOCG

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
paddestoelen, rood vlees, stoofschotels, pluimwild (fazant, patrijs), pelswild (hert, reebok, everzwijn), halfharde kaas, harde pittige kaas

alcoholpercentage
13,6% Vol.

€ 18,00 - 75cl