Yin Yang terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine de Sauzet , Frankrijk


domein

Domaine de Sauzet ligt in Saint-Bauzille de Putois, aan de voet van de Cévennes, iets ten Noorden van de Terrasses du Larzac. François Massol kocht het verwaarloosde domein van de graaf van Rodez in 1995. De gebouwen werden gerestaureerd en de wijngaarden (minder dan 10 ha) grotendeels opnieuw aangeplant. Er werd resoluut gekozen voor biologische wijnbouw en zo weinig mogelijk gebruik van sulfiet (minder dan 50 mg/l).


omschrijving

Lichte en fijne wijn met veel complexiteit in de neus: bosbessen, zoethout, munt, vanille. Heel vlot en sappig in de mond, een wijn waar je met plezier een tweede glas van drinkt. Geen typische Languedoc-wijn.


wijngaard

De bodem bestaat uit kalkhoudende klei en ligt aan de voet van de Cévennes, op 200 m hoogte. De wijnbouw is biologisch. De stokken zijn tussen 15 en 50 jaar oud en het rendement ligt op 30 hl/ha.


kelder

De pluk gebeurt met de hand in kistjes van 15 kg. Na het onstelen gist de most in betonnen kuipen. Na de gisting gaan de cabernet sauvignon en de syrah voor 12 maand op hout, terwijl grenache en merlot in een betonnen tank blijven. Na assemblage van beide delen werd de wijn gebotteld voor een verdere rijping op fles. Er is geen oogstjaar vermeld, de huidige botteling is een assemblage van 2018 en 2019.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine de Sauzet

naam
Yin Yang

regio
Languedoc

druivensoorten
merlot : 50%
syrah : 20%
grenache = garnacha : 20%
cabernet sauvignon : 10%

herkomstbenaming
Pays d'Oc IGP

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
paddestoelen, eiergerechten, gevogelte (kip, kalkoen), eend, lam, varkensvlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 12,60 - 75cl