Valdebonita 2018 terug naar overzicht »Spanje

Rudeles , Spanje


domein

De Ribera del Duero is een heel groot uitgestrekt gebied. De enkele kilometers ten Westen van Peñafiel krijgen het meeste aandacht, maar ook elders worden schitterende wijnen gemaakt. Dit kleine domein ligt ver stroomopwaarts, in Peñalba de San Esteban, op 950 m hoogte. Deze zone is dan ook opvallend koeler dan de rest van Ribera del Duero. De 15 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 60 kleine percelen die her en der in de vallei verspreid liggen. De naam is de samentrekking van de eerste letters van de familienamen van de eigenaren (Rupérez, Del Hoyo en Espinel). De jonge wijnmaker (en mede-eigenaar) Sergio Rupérez is echter de enige die voltijds werkt op dit domein. Door de vele oude stokken en de strenge selectie is het gemiddelde rendement slechts 30 hl/ha!


omschrijving

Bescheiden aroma van rijp wit fruit met toetsen van vanille en blonde tabak. Breed en vol in de mond, met opnieuw rijp wit fruit, samen met een verfrissende en fijne aciditeit.


wijngaard

Deze hoog gelegen zone kent weinig neerslag (400 mm per jaar), grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht en een lange en relatief koele rijpingsperiode met risico op onweders. De bodem bestaat uit zand en leem met stenen. Albillo is een toegestane druif in de Ribera del Duero maar ze geeft geen recht op de appellatie, die voorbehouden is voor rode wijnen. Aanplantingen zijn zeldzaam en deze stokken zijn dan ook heel oud, men schat ongeveer 100 jaar. De productie is niet meer dan 4000 flessen per jaar.


kelder

De druiven worden eind september geoogst in kleine kistjes. Na onstelen, persen en verwijderen van bezinksel wordt het sap overgebracht naar houten vaten van Franse eik, waar de gisting start. Na de gisting blijft ongeveer 25% op hout om verder te rijpen met de 'lies' (gistdroesem) gedurende vijf maanden, het andere deel gaat direct op inox voor de lagering.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Spanje

domein
Rudeles

naam
Valdebonita

regio
Castilla y León

jaar
2018

druivensoorten
albillo : 100%

herkomstbenaming
Castilla y Leon

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
groenten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 11,60 - 75cl