Tokaji Aszú 4 puttonyós 2005 terug naar overzicht »Hongarije

Karádi-Berger , Hongarije


domein

Tokaji is zonder twijfel een van de meest bijzondere wijngebieden ter wereld: eigen druivenrassen, een uniek terroir,... Zsolt Berger en zijn vrouw Szilvia Karádi bezitten 4 ha in de beste percelen van Erdöbénye: Narancsi, Palandor en Haraszt. Ze kochten de gronden in 1999 en renoveren momenteel nog het keldergebouw. Tokaji is uiteraard bekend voor de nobele zoete wijn, maar Zsolt focust met zijn wijnen meer op de huidige vraag naar droge wijnen.


omschrijving

De zoete wijnen uit Tokaj zijn al eeuwen vermaard. Niet voor niets kregen ze in de 18de eeuw de titel mee van "Wijn der Koningen, koning der wijnen", wegens de populariteit in Versailles en de hoge prijzen. Tokaj Aszú is niet gewoon zoet, het is een wijn die door z'n fijne zuren danst op de tong. De wijn verenigt tegelijk kracht en finesse, met accenten van peer, kweepeer, abrikoos en honing. De zuren en de mineraliteit zorgen voor de ruggengraat.


wijngaard

Deze Tokaji-wijn is afkomstig van de verschillende wijngaarden van het domein. De bodem is vulkanisch en bevat veel ijzer. Door de vochtigheid die blijft hangen in de vallei van de Bodrog ontstaat gemakkelijk Botrytis cinerea of edelrot. 


kelder

'Aszú' betekent 'gedroogd' maar staat voor een complexe traditionele werkwijze. Een deel van de druiven wordt zeer laat geplukt, wanneer ze zijn aangetast door edelrot. Deze ingedroogde druifjes worden in verschillende passages geplukt in manden van 20 kg. Deze manden worden toegevoegd aan gistende jonge wijn van druiven die eerder werden geplukt. De rozijnachtige druifjes weken in het sap en worden daarna geperst, waardoor ze hun suikers afgeven. 4 puttonyós staat voor 4 dergelijke manden die worden toegevoegd aan één vat van 136 l. Dit komt overeen met 90 tot 120 g/l restsuiker. De wijn gistte en rijpte in Hongaarse eik, alles samen 2,5 jaar, gevolgd door een verdere rijping op fles.


download fiche

type
vol wit, zoet

land
Hongarije

domein
Karádi-Berger

naam
Tokaji Aszú 4 puttonyós

regio
Tokaj

jaar
2005

druivensoorten
furmint = šipon
hárslevelü

herkomstbenaming
Tokaj

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
desserts met fruit, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
12,0% Vol.

€ 25,00 - 50cl