Terroir du Miocène 2015 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine de la Guicharde , Frankrijk


domein

Domaine de la Guicharde ligt aan de noordelijke rand van de AOC Côtes du Rhône, in het gehuchtje Derboux, grofweg tussen Cairanne en de Rhône zelf. Isabelle en Arnaud Guichard kochten dit domein in 1988. Hoewel het domein 40 ha omvat worden slechts ca. 100 000 flessen gebotteld. De verklaring is dat de rendementen heel laag liggen (30 à 40 hl/ha) en dat enkel de beste wijnen gebotteld worden, de rest wordt "en vrac" verkocht. 11 ha liggen in de subzone Massif d'Uchaux dat sinds 2005 een eigen cru-status heeft.

Het domein werkt biologisch sinds 2008, net als de helft van de wijnbouwers ter plaatse! Sinds 2010 zijn ze nog een stap verder gegaan door bio-dynamisch te gaan werken.


omschrijving

Intense kleur met paarse accenten. Complexe neus met rood fruit (kersen), kruiden en specerijen (zoethout, olijventapenade). In de mond haast overweldigend van smaak met opnieuw veel fruit en kruidigheid en een stevig frame van tannines die nog een groot potentieel doen vermoeden.


wijngaard

Het "Massif d'Uchaux" is een hoogplateau met een specifieke bodem gevormd tijdens het mioceen (tussen 25 en 4 miljoen jaar geleden). De bodem bestaat uit blauwe mergel, zand en klei, met veel stenen (erosiemateriaal van de Alpen). De rendementen zijn erg laag, rond 25 hl/ha. Bio-dynamische landbouw.


kelder

De pluk gebeurt niet per druivenras, maar per perceel. Grenache en syrah gisten dus samen in de kuip. Er worden geen gisten toegevoegd. Rijping van 18 maand in inox.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine de la Guicharde

naam
Terroir du Miocène

regio
Rhône

jaar
2015

druivensoorten
grenache = garnacha
syrah

herkomstbenaming
Côtes du Rhône Villages AOP

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
eend, lam, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), harde pittige kaas

alcoholpercentage
14,0% Vol.

€ 10,50 - 75cl
Terug verwacht May '19