Szürkebarát 2017 terug naar overzicht »Hongarije

Laposa , Hongarije


domein

Het verhaal van het domein start in 1978, toen Jószef Laposa, kuiper uit Budapest, huwt met Nóra Barabas, van een familie wijnmakers uit Badacsony. Na een tijdje vestigen ze zich in Badacsony en krijgt het domein in de jaren '90 vorm. Vandaag zetten de kinderen Bence, Zsófi en Lilla het werk verder. Bence is landbouwingenieur, Zsófi is oenologe afgestudeerd in Bordeaux en Lilla beheert de verschillende restaurants die de laatste jaren door het domein zijn gestart. Ze willen namelijk hun regio op de kaart zetten, niet alleen met de wijn maar ook als toeristische trekpleister. De ligging van Badacsony aan de noordelijke oever van het Balatonmeer is dan ook subliem. Er zijn 17 ha wijngaarden verspreid over verschillende percelen, goed voor 120000 tot 150000 flessen.


omschrijving

Zachte wijn met aroma's van bloemen en een zekere kruidigheid. Elegante, volle smaak; gastronomisch breed inzetbaar.


wijngaard

Vulkanische bodem aan de oever van het Balatonmeer. De szürkebarát ('grijze monnik') of pinot gris is aanwezig in de streek sinds de 14de eeuw.


kelder

Gisting en rijping op inox.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Hongarije

domein
Laposa

naam
Szürkebarát

regio
Badacsony

jaar
2017

druivensoorten
pinot gris = grauburgunder : 100%

herkomstbenaming
Badacsony

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, groenten, eiergerechten, mosselen, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, romige kazen

alcoholpercentage
12 % Vol.

€ 9,50 - 75cl