Singular 2018 terug naar overzicht »Portugal

A&D Wines , Portugal


domein

Alexandre en Dialina Gomes (vandaar A&D Wines) zijn ingenieurs van opleiding. Het familiale domein Casa do Arrabalde werd vanaf 1991 opnieuw aangeplant, goed voor 5 ha wijngaarden. Later werd Quinta do Espinhosos bijgekocht met 7 ha wijngaarden en bovendien alle installaties om wijn te maken. In 2009 werd de eerste eigen wijn gemaakt. In 2015 werd Quinta de Santa Teresa bijgekocht. Het is op dit laatste domein dat de Monólogo en Singular-wijnen gemaakt worden. De drie domeinen bevinden zich in de Minho, sub-regio Baião, grenzend aan de Douro. Dit is het warmste deel van Vinho Verde. De bodems bestaan uit graniet en door de steile helling krijgen de druiven veel zon. De landbouw is de facto biologisch (geen label) en het wijnmaken modern en zuiver.


omschrijving

Strogele wijn met groene reflecties. Er zijn wat fijne belletjes koolzuurgas zichtbaar. Aromatische neus met wit fruit, tropisch fruit en mineraliteit. In de mond sappig met veel fruit, medium-body en zonder het licht parelende karakter dat vele wijnen uit de streek kenmerkt. Een vrij volle, moderne Vinho Verde uit de subregio Baião. Deze topper van het domein heeft baat bij minstens enkele maanden flesrust na de botteling.


wijngaard

Singular is een Vinho Verde gemaakt van de oudste wijnstokken van Quinta de Santa Teresa, op de grens tussen Minho en Douro. De granietbodems liggen op 200-400 m hoogte. Er wordt enkel organische meststof gebruikt, en geen herbiciden noch pesticiden.


kelder

De manueel geoogste druiven worden in kleine bakjes naar de kelder gebracht. Daar worden de druiven ontrist en gekneusd. In de pers macereren de druiven een paar uur voor ze geperst worden. De gisting gebeurt in inox bij lage temperatuur. De malolactaat-omzetting wordt geblokeerd om de frisheid te bewaren. Na een klaring en filtering wordt de wijn gebotteld in de maand maart volgend op de oogst.


download fiche

type
fris wit, droog

land
Portugal

domein
A&D Wines

naam
Singular

regio
Minho

jaar
2018

druivensoorten
arinto
avesso
albariño
malvasia

herkomstbenaming
Vinho Verde

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, pasta's, asperges, mosselen, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 12,00 - 75cl