Sauvignon 'Breg' 2017 terug naar overzicht »Slovenië

Marof , Slovenië


domein

Marof ligt afgelegen in een hoekje van Slovenië, in het uiterste Noorden, tussen Oostenrijk en Hongarije – Prekmurje is de naam van de streek. De packaging straalt moderniteit uit, waardoor men misschien een gladde, commerciële wijn zou verwachten. Het tegendeel is waar. Manager en wijnmaker Uroš Valcl maakt zijn wijnen in de wijngaard, en komt zo weinig mogelijk tussen. Dit wil zeggen: geen toevoeging van zuren, suiker, gisten, enzymen of andere hulpstoffen, gebruik van zwaartekracht in de kelder en minimaal gebruik van sulfiet. De wijnen worden ongefilterd gebotteld. Om het terroir tot uiting te laten komen, wordt gestreefd naar heel lage rendementen. Op 40 hectare worden slechts 70 000 flessen gemaakt, dat is 20 hl/ha of drie keer minder dan gebruikelijk op een kwaliteitsdomein... De naam 'Marof is een samentrekking van 'Mayerhof', de historische Oostenrijkse eigenaar van dit domein.

 

 

 


omschrijving

Deze sauvignon is afkomstig van geselecteerd fruit van druiven aangeplant op de helling (Breg = heuvel). Donker strogele kleur, intens aroma van rijp exotisch fruit met toetsen van vanille en sinaaszeste. Volle smaak met veel fruit en grote complexiteit.


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van de oudste stokken en rijpste percelen van de  Bodonci-wijngaard in het district Grižki breg in Mačkovci. De bodem bestaat uit zand en leem met rode keien. De 3700 stokken per hectare zijn in dubbele guyot gesnoeid.


kelder

Na de manuele pluk gist de wijn op houten vaten van 600 liter (slechts deels nieuw). Enkel de eigen giststammen worden gebruikt (geen toegevoegde soorten). De schilletjes gisten een tijdje mee met de most. Na de gisting rijpt de wijn nog 12 maand op vat en 6 maand op inox. Botteling zonder klaring of filtering.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Slovenië

domein
Marof

naam
Sauvignon 'Breg'

regio
Prekmurje

jaar
2017

druivensoorten
sauvignon blanc : 100%

herkomstbenaming
Prekmurje

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
groenten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen, halfharde kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 19,00 - 75cl
Terug verwacht okt '20