Rivesaltes Hors d'Age terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Sol-Payré , Frankrijk


domein

In het uiterste Zuiden van Frankrijk, tussen Perpignan en Collioure, ligt het dorpje Elne, aan de voet van de Pyreneëen en slechts 10 km van de Middellandse Zee. Het domein begon met Gustave Payré die in 1913 tien hectaren kocht op de zonnige helling van Saint-Martin. Achterkleinkind Jean-Claude Sol en zijn echtgenote Pascale hebben het domein uitgebreid en gemoderniseerd: ze bouwden een nieuwe kelder en de de wijngaarden werden uitgebreid tot 40 hectare. Deze zonnige streek is een paradijs voor grenache, syrah en carignan. Met het oog op de kwaliteit houdt men hier het rendement laag, door veel oude stokken te houden en groen te oogsten waar nodig. De wijnbouw is "raisonnée", dit houdt in dat er enkel behandeld wordt wanneer noodzakelijk en met de minst schadelijke producten.


omschrijving

Doorschijnende mahonie kleur. Rijke neus van specerijen, pruimen, gestoofd fruit en nougat. De "rancio"-toets (nootjesachtig karakter door trage oxydatie) is ook duidelijk aanwezig. Rijke smaak die heel complex uitwaaiert in de mond. Zoet maar niet overdadig, het evenwicht zit goed. Ellenlange afdronk. Subliem bij desserts, kazen of als afsluiter van de maaltijd.


wijngaard

De naam van deze cuvée "Terre de Pierres" spreekt voor zich: grenache afkomstig van licht hellende wijngaarden met veel stenen en ondiepe bodem. Het rendement ligt daardoor niet hoger dan 20 hl/ha. De wijnbouw werkt volgens de "lutte raisonnée": men komt enkel tussen wanneer het nodig is.


kelder

Deze wijn bestaat hoofdzakelijk uit druiven van de oogst 2003. De druiven werden met de hand geoogst en bij aankomst in de kelder ontsteeld. De most begon de gisting zoals een klassieke rode wijn, maar na enkele dagen werd er een hoeveelheid wijnalcohol van 95% toegevoegd. Hierdoor stopte de gisting, dit noemt men in het Frans de "mutage". Na deze toevoeging van alcohol bleven de schilletjes nog drie weken in het sap. Na het persen werd de wijn in de kelder op vat gelegd. Na 1 jaar op vat verhuisde de wijn naar de vaten die buiten staan voor de oxydatieve rijping. In deze vaten laat men steeds een restant wijn die bestaat uit een mengsel van oudere jaargangen. De wijn rijpt maar liefst drie jaar buiten en daarna nog eens zes jaar op tank in de kelder.


download fiche

type
krachtig rood, aangesterkt, zoet

land
Frankrijk

domein
Domaine Sol-Payré

naam
Rivesaltes Hors d'Age

regio
Roussillon

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Rivesaltes Vin Doux Naturel

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
desserts met noten of chocolade, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
15,5% Vol.

€ 28,50 - 75cl
Terug verwacht Jan '17