Rivesaltes Grenat 2016 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Sol-Payré , Frankrijk


domein

In het uiterste Zuiden van Frankrijk, tussen Perpignan en Collioure, ligt het dorpje Elne, aan de voet van de Pyreneëen en slechts 10 km van de Middellandse Zee. Het domein begon met Gustave Payré die in 1913 tien hectaren kocht op de zonnige helling van Saint-Martin. Achterkleinkind Jean-Claude Sol en zijn echtgenote Pascale hebben het domein uitgebreid en gemoderniseerd: ze bouwden een nieuwe kelder en de de wijngaarden werden uitgebreid tot 40 hectare. Deze zonnige streek is een paradijs voor grenache, syrah en carignan. Met het oog op de kwaliteit houdt men hier het rendement laag, door veel oude stokken te houden en groen te oogsten waar nodig. De wijnbouw is "raisonnée", dit houdt in dat er enkel behandeld wordt wanneer noodzakelijk en met de minst schadelijke producten.


omschrijving

Iedereen kent Muscat de Rivesaltes maar er bestaat ook 'Rivesaltes' tout court. Dit is een aangesterkte rode wijn ('Vin doux naturel') uitsluitend van grenache. Deze is een 'grenat' wat wil zeggen dat hij rijpte zonder oxydatie, in tegenstelling tot de zg. 'tuilé'. Paarse kleur, geur van geconfijte kersen en bramen, soepele en vlezige structuur met een fijne zoetheid. Minder alcohol en meer fruit dan porto.


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van de hoogst gelegen wijngaard, met een dunne toplaag van kalk en klei die heel veel stenen bevat. Doordat deze bodem weinig water kan vasthouden, zijn de rendementen superlaag: 20 hl/ha.


kelder

Manuele oogst. De druiven worden volledig ontrist. Tijdens de gisting zijn er twee 'remontages' (rondpompen) per dag. De gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol ('mutage'), daarna weken de schilletjes nog drie weken verder. De wijn rijpt daarna nog een jaar in inox en daarna verder op fles.


download fiche

type
fruitig rood, aangesterkt, zoet

land
Frankrijk

domein
Domaine Sol-Payré

naam
Rivesaltes Grenat

regio
Roussillon

jaar
2016

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Rivesaltes AOP

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
desserts met fruit, desserts met noten of chocolade, gebak, meditatiewijn

alcoholpercentage
15,5% Vol.

€ 16,50 - 75cl
Terug verwacht Jan '17