Pur Rouge 2016 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine de la Guicharde , Frankrijk


domein

Domaine de la Guicharde ligt aan de noordelijke rand van de AOC Côtes du Rhône, in het gehuchtje Derboux, grofweg tussen Cairanne en de Rhône zelf. Isabelle en Arnaud Guichard kochten dit domein in 1988. Hoewel het domein 40 ha omvat worden slechts ca. 100 000 flessen gebotteld. De verklaring is dat de rendementen heel laag liggen (30 à 40 hl/ha) en dat enkel de beste wijnen gebotteld worden, de rest wordt "en vrac" verkocht. 11 ha liggen in de subzone Massif d'Uchaux dat sinds 2005 een eigen cru-status heeft.

Het domein werkt biologisch sinds 2008, net als de helft van de wijnbouwers ter plaatse! Sinds 2010 zijn ze nog een stap verder gegaan door bio-dynamisch te gaan werken.


omschrijving

Matig intense robijnrode kleur met paarse accenten.Fijne, fruitige neus met kruidige tonen. In de mond gul en soepel, met rijpe zuren, soepele tannines en goed geïntegreerde alcohol. Een echte plezierwijn. 

Deze cuvée is de opvolger van de 'Petit Rouge'.


wijngaard

De oudste wijngaarden dateren uit 1960 en zijn aangeplant tussen de "galets roulés" (grote gladde keien) zoals in Châteauneuf. De andere stokken staan op zanderige, kalkhoudende grond.


kelder

De pluk gebeurt niet per druivenras, maar per perceel. Grenache en syrah gisten dus samen in de kuip. Er worden geen gisten toegevoegd. De wijn ziet geen hout, de rijping is louter op inox.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine de la Guicharde

naam
Pur Rouge

regio
Rhône

jaar
2016

druivensoorten
grenache = garnacha : 70%
syrah : 30%

herkomstbenaming
Côtes du Rhône AOC

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
pasta's, groenten, paddestoelen, eiergerechten, gevogelte (kip, kalkoen), lam, varkensvlees, kruidige gerechten, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 8,50 - 75cl