A Portela Mencia 2014 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Intens robijnrood. Fijne, fruitige en florale aroma's. Een medium-body wijn met fijne zuren die speelt op elegantie en een hoge drinkbaarheidsfactor.

A Portela is een samenwerking tussen CVA en het domein Ladera Sagrada uit Valdeorras.


wijngaard

"A Portela" betekent "poort naar de hemel", het is de naam van de hoog gelegen wijngaard (533 m) van 5 ha in het bergdorpje Larouco. De zeer arme bodem bestaat uit graniet en leisteen. Door de koele temperatuur (koelste streek van heel Spanje, zone 1) is de rijping traag, ideaal voor een optimale rijping van de aroma's. De wijnbouw is biologisch.


kelder

De alcoholische gisting wordt voorafgegaan door een koude weking van vijf dagen (om het fruit te capteren) en gevolgd door een bijkomende weking van 10 dagen (om meer kleur te krijgen). Speciaal: tijdens het proces worden schilletjes en sap niet gemengd of rondgepompt. Dit verhindert dat de "groene" toetsen van de mencia-druif zich manifesteren. Tijdens de verdere rijping ziet de wijn enkel inox, om het fruit te bewaren. Wijnmaker: Jose Luis Murcia.


onderscheidingen

2011: 93/100 bij Robert Parker


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
A Portela Mencia

regio
Diverse regio's

jaar
2014

druivensoorten
mencia : 100%

herkomstbenaming
Valdeorras

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
paddestoelen, eiergerechten, vis, gegrild of gebakken, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 11,70 - 75cl