Pinyolet Seleccion 2012 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Donker robijnrood met purperen accenten. Neus van kersen, framboos en droogbloemen. Sappige wijn met een licht zoete hint en een fluwelige textuur.


wijngaard

"Pinyolet" is de Catalaanse naam voor de grote keien van kalksteen die op de bodem uitgezaaid liggen in de beste wijngaarden van Montsant. Deze appellatie omringt de beroemde Priorat-streek, maar is iets koeler en heeft dus andere bodems. De garnacha is aangeplant in 1945 en de cariñena in 1928.  Biologische teelt zonder irrigatie (dry-farming). Het rendement ligt rond de 15 hl/ha.


kelder

Na manuele pluk en traditionele gisting rijpt de wijn 8 tot 12 maanden in vaten van Franse eik van twee jaar oud.


onderscheidingen

2010: 93/100 Robert Parker

2009: 91/100 Robert Parker


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Pinyolet Seleccion

regio
Diverse regio's

jaar
2012

druivensoorten
grenache = garnacha : 80%
carignan : 20%

herkomstbenaming
Montsant

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, blauwschimmelkaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 16,50 - 75cl