Pinot Noir 2016 terug naar overzicht »Roemenië

Avincis , Roemenië


domein

Avincis is het domein van Valeriu en Cristiana Stoica. Ze komen helemaal niet uit de wijnwereld: Valeriu is professor in de rechten en is nog minister van justitie geweest. Cristiana is gespecialiseerd in internationale arbitrage. Samen runnen ze een advocatenpraktijk in Boekarest. De klik kwam er toen Cristiana na de val van het communisme het landgoed van haar grootouders in Drăgăşani terug kon opeisen. Het huis en de bijhorende wijngaarden waren in erbarmelijke staat, maar ze geloofden in het potentieel van de regio en droomden ervan om het landgoed weer uitstraling te geven. Tussen 2007 en 2011 werden 40 ha wijngaarden opnieuw aangeplant, het huis in neo-romaanse stijl gerenoveerd en werd er een hypermoderne kelder gebouwd. De dagelijkse leiding is in handen van een competent team: landbouwingenieur Gheorghe Lixandru, Frans oenoloog Ghislain Moritz en marketingspecialiste Angela Prado, een Columbiaanse die studeerde in Frankrijk. Samen verwezenlijken ze de renaissance van dit wijndomein, een prachtige aanwinst voor de regio.


omschrijving

Robijnrode wijn met lichte evolutie in de rand. Intens aroma van aardbeien en kersen met een kruidige toets (kruidnagel). In de mond fris, elegant, met een beperkt aantal fijne tannines, heel typisch. Een pinot noir die bourgognes aan dezelfde prijs doet verbleken.


wijngaard

De wijngaard ligt op een zacht glooiende helling. De bodem is klei- en kalkhoudend en diep. De jaarlijkse neerslag is 580 mm. Het onkruid wordt ingeploegd, er worden geen herbiciden en geen kunstmest gebruikt.


kelder

De pinot noir rijpte voor de helft op eiken vaten, waarvan nog eens de helft nieuw, gedurende 12 maanden.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Roemenië

domein
Avincis

naam
Pinot Noir

regio
Drăgăşani

jaar
2016

druivensoorten
pinot noir : 100%

herkomstbenaming
Drăgăşani

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
pasta's, groenten, vis, gegrild of gebakken, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, pluimwild (fazant, patrijs), romige kazen

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 17,00 - 75cl