Negroamaro 2017 terug naar overzicht »Italië

Claudio Quarta Vignaiolo , Italië


domein

"Claudio Quarta Vignaiolo" (voorheen Magistravini) is de naam van een ambitieus nieuw wijnproject opgestart in 2006 door Claudio Quarta, een wetenschapper die zijn bedrijfje Biosearch Italia wist uit te bouwen tot het grootste biotechbedrijf in Italië. Dit succes heeft hem toegelaten om samen met enkele vrienden-ondernemers in zijn geboortestreek een oude droom waar te maken: een wijnbedrijf beginnen. Er volgde een intensief investeringsprogramma, met ondermeer de bouw van een nieuwe kelder. Tot nu toe werden drie wijndomeinen aangekocht: Tenute Eméra en Cantina Moros in Puglia, en Sanpaolo in Campania, samen goed voor 90 ha wijngaarden. Het doel is om in verschillende prijsklassen wijnen te maken met een top prijs/kwaliteitsverhouding en daarbij ook de lokale druivenrassen en terroirs tot uiting te brengen.

 


omschrijving

Donkere robijnrode kleur. Heerlijk fruitige neus (kersen). In de mond zacht en soepel, met veel sappig fruit. Er zijn frisse zuren en de alcohol valt niet op. Fijne, elegante wijn met weinig tannines.


wijngaard

De wijngaarden liggen in het Westen van Puglia, in Pulsano, in de streek van Taranto. Door de ligging tussen de Adriatische zee en de Ionische zee is er altijd wind, wat de gezondheid van de druiven ten goede komt. Het terrein is licht glooiend. De arme en droge bodem bestaat uit zand en leem met veel kalk en kalksteen in de ondergrond. De ranken worden geleid op draden en zijn gesnoeid in guyot. De opbrengst ligt rond 60 hl/ha.


kelder

De oogst gebeurt machinaal. Gisting en rijping in inox.


onderscheidingen

2014: Oscar in de Wijnkoopgids 2017 (F. Van der Auwera)


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Italië

domein
Claudio Quarta Vignaiolo

naam
Negroamaro

regio
Puglia

jaar
2017

druivensoorten
negroamaro : 100%

herkomstbenaming
Salento IGP

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), eend, varkensvlees, rood vlees, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 9,30 - 75cl