Malacapa 2018 terug naar overzicht »Spanje

Finca de los Arandinos , Spanje


domein

Finca de los Arandinos behoort toe aan een familie van fruit- en groententelers in Entrena. In 2007 bouwden ze een eigen kelder zodat ze de druiven zelf konden verwerken in plaats van te verkopen aan handelaren. Oscar Allegre en echtgenote Eva Valgañon, beide ingenieur-oenoloog, werden aangetrokken om het domein te leiden. Het is niet alleen een wijndomein, het is ook een 'boutique hotel' met slowfood-restaurant. Het avantgardistisch hotel is ontworpen en ingericht door mode-ontwerper David Delfín. De biologische wijngaard ligt op 400 tot 700 m hoogte (Rioja Alta) en bestaat uit 16 ha verdeeld over 30 percelen met tempranillo, garnacha, mazuelo en viura.


omschrijving

Robijnrood, neus met fruitige en florale toetsen. Complete en evenwichtige medium-body wijn waarbij het hout nauwelijks opvalt.


wijngaard

De bodem bestaat uit roodachtige leem en klei, met veel keien en zandsteen. De wijngaard ligt in La Entrena, tussen 550 en 610 m hoogte. Malacapa is de naam van de gehele wijngaard maar de druiven voor deze wijn is afkomstig van 15 specifieke perceeltjes. De druiven zijn voornamelijk in struikvorm (gobelet) gesnoeid, zo'n 20% is geleid op draden (cordon double).


kelder

Manuele oogst in de tweede week van oktober. De druiven worden nog eens getrieerd bij het binnenkomen in de kelder. Na een inweekperiode van drie dagen bij 10°C volgt de alcoholische gisting, die een week duurt en waarbij de temperatuur beperkt wordt tot 25°C. Na de malolactaat-omzetting rijpte de wijn zes maand in vaten van Franse en Amerikaanse eik van 1 tot 3 jaar oud.


onderscheidingen

Robert Parker: 89/100 (2013)


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Spanje

domein
Finca de los Arandinos

naam
Malacapa

regio
Rioja

jaar
2018

druivensoorten
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 95%
carignan : 5%

herkomstbenaming
Rioja DOCa

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
paddestoelen, gevogelte (kip, kalkoen), eend, lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), kruidige gerechten, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 7,80 - 75cl