La Antigua Clásico 2010 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Robijnrood. Subtiele neus met rood fruit en vanille. Ondanks de lange rijping op vat is het hout zeker niet opvallend. Rijke maar slanke smaak, met goede zuren en fijne tannines. Een verademing voor wie rijpe, jammy blockbusters beu is.


wijngaard

Deze wijn is afkomstig van het Zuiden van de Rioja, nabij de Sierra de la Demanda. Het is de zone met de hoogst gelegen wijngaarden en ook de oudste garnacha's. De wijngaarden zijn ook steil en het werk is niet te mechaniseren. Hier kopen de grote huizen hun druiven in om hun blends beter te maken. De wijngaarden zijn aangeplant in 1940-1955 op ongeveer 730 m hoogte in arme zandbodems. De garnachas komen van de noordflank, waar de rijping het traagst is.


kelder

Met deze wijn wilde men een heruitgave maken van de authentieke Rioja zoals die in de jaren '50 gemaakt werd: veel garnacha en minder tempranillo, graciano in de blend, een juiste rijpheid (niet overrijp) en een lange rijping. Deze reserva rijpte maar liefst zes jaar: twee jaar op inox en vier jaar op eiken vaten van Franse en Amerikaanse eik.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
La Antigua Clásico

regio
Diverse regio's

jaar
2010

druivensoorten
grenache = garnacha : 60%
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 30%
graciano : 10%

herkomstbenaming
Rioja DOCa

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
paddestoelen, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 18,50 - 75cl