Kékfrankos 2013 terug naar overzicht »Hongarije

Pfneiszl Vineyards , Hongarije


domein

De zussen Birgit en Katrin Pfneisl stammen af van een bekende familie wijnbouwers die al heel lang actief was in het grensgebied tussen Oostenrijk en Hongarije. De wijngaarden aan Hongaarse kant kwamen pas na de val van het communisme terug in bezit. Dochter Birgit droomde ervan om zelf wijn te maken en studeerde dan ook in Klosterneuburg (Oostenrijk) en deed in de Nieuwe Wereld ervaring op : Californië, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili. Sinds 2006 staat Birgit alleen in voor het wijnmaken. Het domein werd uitgebreid van 5 naar 13 hectare. Haar zus Katrin studeert nog (economie en rechten) en heeft zich mee in het avontuur gestort; zij was het die er op aandrong om volledig biologisch te gaan werken. Sinds 2009 hebben ze hun certificatie op zak. Het motto van de twintigers is "born to make wine" en dat is geenszins overdreven.

 


omschrijving

Een krachtige, complete volle rode wijn met zijige tannines, geheel in harmonie door de lange rijping. Tegelijk is dit een relatief slanke wijn met goede zuren, een echt fijne wijn met veel smaak die blijft boeien.

Op het etiket van de premium-wijnen krijgt elke jaargang een typering mee. Voor 2013 is dit "Don't look back in anger", naar de gelijknamige hit van Oasis.


wijngaard

Afkomstig van de Kraftner-wijngaard, op de zuidelijke kant van het dal van de Neusiedlersee (Hongaarse naam: Fertö to). De bodem bestaat uit loess en is dus goed drainerend. De wijnbouw is biologisch. De wijngaard van circa 30 jaar oud geeft lage rendementen van rond de 3 ton/ha (25 hl/ha).


kelder

Manuele oogst. Voor de gisting worden enkel de natuurlijke gisten gebruikt. Daarna rijpte de wijn 22 maand op vaten van Hongaarse eik, deels nieuw, deels gebruikt en medium tot sterk getoast.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Hongarije

domein
Pfneiszl Vineyards

naam
Kékfrankos

regio
Sopron

jaar
2013

druivensoorten
blaufränkisch = kékfrankos : 100%

herkomstbenaming
Sopron

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
duif, lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 18,50 - 75cl