Juhfark Premium 2016 terug naar overzicht »Hongarije

Tornai , Hongarije


domein

Somló is een klein wijngebied van 600 ha in het Noordwesten van Hongarije waar uitsluitende witte wijn wordt gemaakt. Alle wijngaarden liggen rond de vulkanische Somló-berg; deze bodem geeft veel mineraliteit aan de wijnen. Een specialiteit van de streek is de unieke juhfark-druif. Endre Tornai begon hier als wijnbouwer in 1946 met 1 hectare. Vandaag telt het domein 60 ha en staat de derde generatie aan het roer: Eszter en Anna Tornai en haar man Andras Baranyai. Na een moeilijke periode werd vanaf 1999 continu geïnvesteerd in het domein. Sinds 2015 is Akós Kamocsay adviserend wijnmaker.


omschrijving

Bleek strogele wijn. Aroma van wit fruit, mineralen en wat vanille op de achtergrond. Frisse wijn met vele maar smakelijke zuren, de textuur biedt zelfs wat rondeur. Bijzonder karaktervolle wijn.


wijngaard

De vulkanische bodem bestaat uit basalt met een toplaag van zand en loess. 'Juhfark' betekent letterlijk 'schapenstaart', vanwege de langgerekte vorm van de druiventros. Het is een zeer lokale druif, van de 100 ha wereldwijd zijn er 80 in Somló aangeplant.


download fiche

type
fris wit, droog

land
Hongarije

domein
Tornai

naam
Juhfark Premium

regio
Somló

jaar
2016

druivensoorten
juhfark : 100%

herkomstbenaming
Somló

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 12,00 - 75cl