Humus Reserva 2013 terug naar overzicht »Portugal

Encosta da Quinta , Portugal


domein

De Quinta do Paço werd in 1990 gekocht door de vader van Rodrigo Felipe. Beetje bij beetje werd het domein gerestaureerd en de wijngaarden heraangeplant. Rodrigo koos niet voor de gemakkelijkste weg en werkt sinds 2007 biologisch. De wijnen worden heel natuurlijk gemaakt, met een minimum aan sulfieten. De streek heeft een eigen herkomstbenaming (DO Óbidos) maar Rodrigo verkiest om de wijnen te verkopen als Vinho Regional om problemen met de proefcommissie te vermijden. Door de nabijheid van de oceaan is er een koel microklimaat wat de rijping vertraagt en de wijnen goede zuren geeft.

 


omschrijving

Deze Humus reserva is afkomstig van de beste en meest rijpe druiven van het jaar. De manier van wijnmaken is dezelfde als bij de 'gewone' Humus, maar deze wijn is pakken rijker en krachtiger. Donkerpaars kleur met intense aroma's van kruiden en zwart fruit. Het hout is nauwelijks merkbaar. In de mond heel intens en tegelijk complex, met fruit, aardsheid en mineraliteit. Lange, kruidige afdronk.


wijngaard

Afkomstig van een enkele wijngaard in Obidos. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei. Biologische wijnbouw.


kelder

Als de manueel geoogste druiven in kleine kistjes de kelder binnenkomen, worden ze eerst ontsteeld en gekneusd. De gisting start spontaan in inox tanks, de temperatuur wordt wel geregeld. Na 12 dagen gisting werden de schilletjes geperst en het sap in eiken barriques overgebracht, waar de wijn nog 12 maanden in rijpte. Tijdens het wijnmaken werden geen hulpstoffen gebruikt, enkel een lage dosis sulfiet. De botteling gebeurde zonder klaring of filtratie in juni 2014.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Portugal

domein
Encosta da Quinta

naam
Humus Reserva

regio
Lisboa

jaar
2013

druivensoorten
syrah
tinta barroca

herkomstbenaming
Lisboa

schenktemperatuur
18-20°C

gerecht
duif, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 17,50 - 75cl