(...) Grenache 2019 terug naar overzicht »Frankrijk

Maison Ventenac , Frankrijk


domein

Sinds Olivier Ramé in 2009 aan de leiding kwam van het domein van zijn schoonvader Alain Maurel waait er een frisse wind. Er werd geïnvesteerd in de wijngaarden, in een gloednieuw keldergebouw en in een bottelingslijn. Alles werd in het werk gesteld om de kwaliteit te bewaken van in de wijngaard tot in de fles. "Les Plos" is een van de merken van dit domein, dat het tweede grootste is in de Cabardès (120 ha), een wijngebied op 10 km van Carcassonne. Cabardès geniet een klimaat dat het midden houdt tussen het Mediterrane en het Atlantische. De wind komt immers doorgaans uit Oost of West, de Pyreneëen schermen de Zuidenwinden af. De bodem bestaat uit kalksteen, heel belangrijk omdat deze als spons fungeert voor de wortels van de wijnstok. De wijnbouw is duurzaam (Terra Vitis-label). Goed basismateriaal en moderne kelderpraktijken zorgen hier voor opwindende en bovendien prijsvriendelijke wijnen.

 

 


omschrijving

Levendige grenache met het accent op het frisse rode fruit, uit een relatief koel klimaat.


wijngaard

Hoog gelegen wijngaard van het plateau ten Noorden van Carcassonne. Er wordt biologische wijnbouw toegepast (de certificatie is lopende). Het rendement wordt beperkt tot een bescheiden 45 hl/ha.


kelder

Na de oogst op 3 en 4 oktober is de wijn spontaan beginnen gisten (dus zonder toevoeging van cultuurgist). Na de persing rijpte de wijn nog 3 maanden verder op beton. Tijdens het wijnmaken werd er geen sulfiet gebruikt, enkel een kleine hoeveelheid voor het bottelen. Slechts licht gefilterd.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Maison Ventenac

naam
(...) Grenache

regio
Languedoc

jaar
2019

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Vin de France

schenktemperatuur
14-16°C

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 9,80 - 75cl