Gaillac blanc 2017 terug naar overzicht »Frankrijk

Château Palvié , Frankrijk


domein

Château Palvié ligt aan de oevers van de Tarn, tussen Toulouse en Albi. Het is eigendom van wijnmaker Jerôme Bézios, die dit etiket voorbehoudt voor de wijnen afkomstig van het plateau van Gordes, op een ondergrond van klei en kalk. Deze percelen zijn gemiddeld ook ouder. Het tweede domein, La Croix des Marchands, omvat wijngaarden op graves (ondergrond met stenen maar zonder kalk). Dit gebied was in de tijd van de Romeinen bekend voor de pottenbakkerijen. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in het gebied. De appellatie Gaillac beschikt over enkele bijzondere druivenrassen, zoals mauzac en loin de l'oeil in wit en duras en braucol in rood.


omschrijving

Strogele kleur. Aroma's van bloemen, steenfruit, gedroogd fruit en gegrilde amandel. Complexe, rijpe smaak met veel fruit en goede zuren.


wijngaard

Bodem van kalkhoudende klei op de oevers van de Tarn (plateau van Gordes). De wijnstokken zijn tussen 50 en 80 jaar oud. Het rendement ligt dan ook laag, rond de 40 hl/ha.


kelder

De druiven worden geplukt bij ideale rijpheid. Na de gisting rijpt de wijn nog 9 maand 'sur lie' (op de gistrest).


download fiche

type
vol wit, droog

land
Frankrijk

domein
Château Palvié

naam
Gaillac blanc

regio
Sud-Ouest

jaar
2017

druivensoorten
mauzac : 100%

herkomstbenaming
Gaillac AOP

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
asperges, groenten, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, gevogelte (kip, kalkoen), geitenkaas, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 11,50 - 75cl