Flaco Tempranillo 2016 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Doorzichtig robijnrood. Zeer zuiver, pure, fruitige aroma's. Soepele, ronde, aangename smaak. De extractie is bewust kort gehouden, toch heeft de wijn een goede concentratie dankzij de smaakvolle druiven. (Dit type wijn kan niet liegen: het werk in de wijngaard is alles!)


wijngaard

De wijngaarden werden aangeplant op 750 m hoogte tussen 2005 en 2013. De bodem bevat veel klei en stenen. Het beheer van de wijngaard is biologisch. Door het droge klimaat zijn de rendementen laag, gemiddeld 31 hl/ha. Madrid ligt in zone 7 op de kaart. De grote hoogte speelt een belangrijke rol in de rijping van de druiven: door de afkoeling 's nachts gaat de rijping niet te hard en kunnen de aroma's ontwikkelen.


kelder

De wijn gist en rijpt in grote tanks van inox en beton. Na 10 dagen gisting wordt de wijn gekoeld tot 5°C voor een koude "postfermentaire" extractie.


onderscheidingen

2016: Laureaat Wijnkoopgids 2018 (F. Van der Auwera)


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Flaco Tempranillo

regio
Diverse regio's

jaar
2016

druivensoorten
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 100%

herkomstbenaming
Vinos de Madrid DO

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
pasta's, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), eend, varkensvlees, romige kazen

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 6,30 - 75cl