Fetească Regală-Pinot Gris 2019 terug naar overzicht »Roemenië

Avincis , Roemenië


domein

Avincis is het domein van Valeriu en Cristiana Stoica. Ze komen helemaal niet uit de wijnwereld: Valeriu is professor in de rechten en is nog minister van justitie geweest. Cristiana is gespecialiseerd in internationale arbitrage. Samen runnen ze een advocatenpraktijk in Boekarest. De klik kwam er toen Cristiana na de val van het communisme het landgoed van haar grootouders in Drăgăşani terug kon opeisen. Het huis en de bijhorende wijngaarden waren in erbarmelijke staat, maar ze geloofden in het potentieel van de regio en droomden ervan om het landgoed weer uitstraling te geven. Tussen 2007 en 2011 werden 40 ha wijngaarden opnieuw aangeplant, het huis in neo-romaanse stijl gerenoveerd en werd er een hypermoderne kelder gebouwd. De dagelijkse leiding is in handen van een competent team: landbouwingenieur Gheorghe Lixandru, Frans oenoloog Ghislain Moritz en marketingspecialiste Angela Prado, een Columbiaanse die studeerde in Frankrijk. Samen verwezenlijken ze de renaissance van dit wijndomein, een prachtige aanwinst voor de regio.


omschrijving

Goudgele kleur. Rijk en complex aroma met witte bloemen, abrikoos en vanille. Volle smaak met zachte zuren waarbij de aroma's van perzik en peer op de voorgrond komen.


wijngaard

De fetească regală komt van een 35 jaar oude wijngaard (2,5 ha), op een bodem van zand en klei, nabij de Olt. De bodem bestaat uit klei met wat kalk.


kelder

De druiven zijn met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een triage gaan de druiven in de pneumatische pers, waar ze tevens een kort schilcontact ondergaan. 40% van de feteasca gistte en rijpte op Franse eik gedurende 6 maanden, de rest werd op inox gerijpt op de gist.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Roemenië

domein
Avincis

naam
Fetească Regală-Pinot Gris

regio
Drăgăşani

jaar
2019

druivensoorten
fetească regală : 70%
pinot gris = grauburgunder : 30%

herkomstbenaming
Drăgăşani

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
paddestoelen, eiergerechten, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), halfharde kaas, blauwschimmelkaas

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 15,50 - 75cl