Emotion Gris 2017 terug naar overzicht »Frankrijk

Château de Régismont / CLR , Frankrijk


domein

Château de Régismont is gesitueerd in het dorp Poilhes, ten westen van Béziers. Het domein is al vier generaties in handen van dezelfde familie. Bruno Paillet, de huidige eigenaar, is een onderlegd wijnbouwkundige en oenoloog. Hij koos ervoor om een aantal minder courante druivensoorten aan te planten om zich te onderscheiden van de rest. Zo plantte hij pinot gris, gewürztraminer en albariño aan. De wijnbouw is biologisch. De wijnen worden gemaakt in nauwe samenwerking met CLR (Caves Languedoc Roussillon), dat instaat voor de commercialisatie.

De IGP Côteaux d'Ensérune vervangt de vroegere naam Vin de Pays des Côteaux d'Ensérune. Deze naam heeft betrekking op 15 gemeenten in het departement Hérault.


bijkomende info

De herkomstbenaming 'Coteaux d'Ensérune' is genoemd naar het Oppidum d'Ensérune, een archeologische site die te bezoeken is. Een 'Oppidum' is de Romeinse naam voor een versterkte Keltische vestiging bovenop een heuvel. De Romeinen verspreidden de wijnbouw in deze regio, het domein ligt trouwens aan de 'Via Domitia', de eerste heirbaan aangelegd in Gallie (118 v. Chr.), die Spanje verbond met Italië.


omschrijving

Matig intense rosé-kleur, zonder oranje schijn. Aroma van wit fruit, witte bloemen met toetsen van honing. Fris in de mond met een goede vulling, een mooie rondeur. Deze rosé heeft voldoende structuur om ook aan tafel zijn mannetje te staan.


wijngaard

De wijngaarden liggen op terrassen gesitueerd tussen de hoger gelegen heuvels van Minervois en Saint-Chinian en de Middellandse Zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.


kelder

Speciaal aan deze rosé is dat hij niet gemaakt is met rode druiven, maar met rosé-kleurige druiven. De schilletjes kunnen dus langer meegisten dan gebruikelijk, want ze geven niet zoveel kleur af. Deze langere schilweking geeft meer structuur en kracht aan de wijn. Na de persing verloopt de gisting klassiek, bij lage temperatuur op inox.


onderscheidingen

2015: Finale 28e Proefschrift Wijnconcours


download fiche

type
rosé, droog

land
Frankrijk

domein
Château de Régismont / CLR

naam
Emotion Gris

regio
Languedoc

jaar
2017

druivensoorten
pinot gris = grauburgunder : 100%

herkomstbenaming
IGP Coteaux d'Ensérune

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, pasta's, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, charcuterie

€ 8,40 - 75cl