El Conjuro 2016 terug naar overzicht »Spanje

Finca de los Arandinos , Spanje


domein

Finca de los Arandinos behoort toe aan een familie van fruit- en groententelers in Entrena. In 2007 bouwden ze een eigen kelder zodat ze de druiven zelf konden verwerken in plaats van te verkopen aan handelaren. Oscar Allegre en echtgenote Eva Valgañon, beide ingenieur-oenoloog, werden aangetrokken om het domein te leiden. Het is niet alleen een wijndomein, het is ook een 'boutique hotel' met slowfood-restaurant. Het avantgardistisch hotel is ontworpen en ingericht door mode-ontwerper David Delfín. De biologische wijngaard ligt op 400 tot 700 m hoogte (Rioja Alta) en bestaat uit 16 ha verdeeld over 30 percelen met tempranillo, garnacha, mazuelo en viura.


omschrijving

Donker robijnrood. Heel complexe neus (rood fruit, viooltjes, zoethout) met een duidelijk minerale toets (potloodschaafsel). Geconcentreerde, dense textuur met rijpe tannines en een goede zuren die de wijn in balans houden. Lange afdronk. Serveer deze grote wijn in een karaf of bewaar hem nog enkele jaren in de kelder.


wijngaard

De wijngaard van Finca de los Arandins ligt in La Entrena, op een hoogte van 550 tot 610 meter. De bodem bestaat uit rode leem en klei met daarover een dunne laag afzettingen van zandsteen, grind, keien,... Deze wijn komt van drie perceeltjes oude wijngaarden vlakbij de winery: Velilla Albara (63 jaar oud), Velilla del Camino (30 jaar oud) en Velilla del Nogal (85 jaar oud).


kelder

De druiven werden met de hand geplukt tussen 10 en 12 oktober. Na een koude inweking van 4 dagen bij 10°C gistte de wijn in een open houten foeder met dagelijkse 'pigeage'. Sap en schilletjes bleven 12 dagen samen. De malolactaatgisting is verlopen op franse eik van tweede vulling, vervolgens bleef de wijn nog 18 maand op vat. Na de botteling rijpte de wijn nog een jaar verder op fles voor er werd gestart met de verkoop.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Finca de los Arandinos

naam
El Conjuro

regio
Rioja

jaar
2016

druivensoorten
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 85%
grenache = garnacha : 15%

herkomstbenaming
Rioja DOCa

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
eend, lam, rood vlees, pelswild (hert, reebok, everzwijn), halfharde kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
15,0% Vol.

€ 18,50 - 75cl