Dacu 2017 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Donkere kleur, intense neus van heel rijp rood fruit (doet aan Zinfandel denken) met toetsen van peper en geroosterde kruiden. Vol en krachtig in de mond met fluwelige tannines en voldoende zuren. Stevig baasje! In deze zuidelijke streek is de expressie van Tempranillo volledig anders dan in Rioja of Ribera del Duero.


wijngaard

Ribera del Guadiana ligt in het zuidwesten van Spanje (zone 6 op de kaart) en is in oppervlakte de tweede grootste appellatie van Spanje maar toch vrij onbekend. Deze single-vineyard van 18 ha ligt in een van de hoogste districten van het gebied (Matanegra), op 640 m hoogte. De grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht zorgen voor de ontwikkeling van de aroma's. De wijngaard werd aangeplant in 1993 en wordt biologisch beheerd.


kelder

Volgens de drie verschillende bodemtypes (kalksteen, klei en zand) in de wijngaard worden de wijnen apart behandeld: hoe meer klei in de ondergrond, hoe minder extractie. Na de gisting rijpt de wijn drie maand op houten vaten van Franse eik van een paar jaar oud.


onderscheidingen

2010: Parker 90/100

2011: Oscar in de Wijnkoopgids 2015


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Dacu

regio
Diverse regio's

jaar
2017

druivensoorten
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 100%

herkomstbenaming
Ribera del Guadiana

schenktemperatuur
18-20°C

gerecht
eend, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, halfharde kaas, harde pittige kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 9,20 - 75cl