Crâmpoşie Selecţionată 2016 terug naar overzicht »Roemenië

Avincis , Roemenië


domein

Avincis is het domein van Valeriu en Cristiana Stoica. Ze komen helemaal niet uit de wijnwereld: Valeriu is professor in de rechten en is nog minister van justitie geweest. Cristiana is gespecialiseerd in internationale arbitrage. Samen runnen ze een advocatenpraktijk in Boekarest. De klik kwam er toen Cristiana na de val van het communisme het landgoed van haar grootouders in Drăgăşani terug kon opeisen. Het huis en de bijhorende wijngaarden waren in erbarmelijke staat, maar ze geloofden in het potentieel van de regio en droomden ervan om het landgoed weer uitstraling te geven. Tussen 2007 en 2011 werden 40 ha wijngaarden opnieuw aangeplant, het huis in neo-romaanse stijl gerenoveerd en werd er een hypermoderne kelder gebouwd. De dagelijkse leiding is in handen van een competent team: landbouwingenieur Gheorghe Lixandru, Frans oenoloog Ghislain Moritz en marketingspecialiste Angela Prado, een Columbiaanse die studeerde in Frankrijk. Samen verwezenlijken ze de renaissance van dit wijndomein, een prachtige aanwinst voor de regio.


omschrijving

Witgele kleur. Aroma's van citrus, bloemen en een zilte mineraliteit (zeegeur). In de smaak aangenaam fris maar tegelijk krachtig en geconcentreerd. Strakke, minerale wijn.


wijngaard

De wijngaarden liggen op zacht glooiende hellingen. De bodem is klei- en kalkhoudend en diep. De jaarlijkse neerslag is gemiddeld 580 mm. Het onkruid wordt ingeploegd, er worden geen herbiciden en geen kunstmest gebruikt.


kelder

Manuele oogst, ontristing en vervolgens pneumatische persing. Gisting en rijping op inox bij gecontroleerde temperatuur.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Roemenië

domein
Avincis

naam
Crâmpoşie Selecţionată

regio
Drăgăşani

jaar
2016

druivensoorten
crâmpoşie selecţionată

herkomstbenaming
Drăgăşani

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 12,00 - 75cl