Clé de Sol 2015 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Sol-Payré , Frankrijk


domein

In het uiterste Zuiden van Frankrijk, tussen Perpignan en Collioure, ligt het dorpje Elne, aan de voet van de Pyreneëen en slechts 10 km van de Middellandse Zee. Het domein begon met Gustave Payré die in 1913 tien hectaren kocht op de zonnige helling van Saint-Martin. Achterkleinkind Jean-Claude Sol en zijn echtgenote Pascale hebben het domein uitgebreid en gemoderniseerd: ze bouwden een nieuwe kelder en de de wijngaarden werden uitgebreid tot 40 hectare. Deze zonnige streek is een paradijs voor grenache, syrah en carignan. Met het oog op de kwaliteit houdt men hier het rendement laag, door veel oude stokken te houden en groen te oogsten waar nodig. De wijnbouw is "raisonnée", dit houdt in dat er enkel behandeld wordt wanneer noodzakelijk en met de minst schadelijke producten.


omschrijving

Intens robijnrood. De neus is complex en wordt gedomineerd door rood fruit maar heeft ook toetsen van ceder en tabak (afkomstig van het hout), rook en tapenade van zwarte olijven. In de mond valt het sappige rode fruit op, het hout is perfect versmolten. De tannines zijn nog merkbaar maar rijp en rond.


wijngaard

Kleihoudende zanderige kalkrijke bodem. De wijngaard is gericht naar het Zuidoosten. Het rendement ligt rond 45 hl/ha.


kelder

Machinale oogst. De druiven worden volledig ontsteeld en gisten in inox. Na de gisting rijpt de wijn een jaar in kleine eikenhouten vaatjes, waarvan jaarlijks een vierde wordt vernieuwd.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine Sol-Payré

naam
Clé de Sol

regio
Roussillon

jaar
2015

druivensoorten
syrah : 40%
grenache = garnacha : 30%
carignan : 30%

herkomstbenaming
Côtes du Roussillon AOP

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, halfharde kaas, harde pittige kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 13,00 - 75cl