Chardonnay 'Breg' 2017 terug naar overzicht »
Marof , Slovenië
domein
Marof ligt afgelegen in een hoekje van Slovenië, in het uiterste Noorden, tussen Oostenrijk en Hongarije – Prekmurje is de naam van de streek. De packaging straalt moderniteit uit, waardoor men misschien een gladde, commerciële wijn zou verwachten. Het tegendeel is waar. Manager en wijnmaker Uroš Valcl maakt zijn wijnen in de wijngaard, en komt zo weinig mogelijk tussen. Dit wil zeggen: geen toevoeging van zuren, suiker, gisten, enzymen of andere hulpstoffen, gebruik van zwaartekracht in de kelder en minimaal gebruik van sulfiet. De wijnen worden ongefilterd gebotteld. Om het terroir tot uiting te laten komen, wordt gestreefd naar heel lage rendementen. Op 40 hectare worden slechts 70 000 flessen gemaakt, dat is 20 hl/ha of drie keer minder dan gebruikelijk op een kwaliteitsdomein... De naam 'Marof is een samentrekking van 'Mayerhof', de historische Oostenrijkse eigenaar van dit domein.
omschrijving
Donkergele wijn. Subtiel aroma van vooral rijpe appel; het hout is nauwelijks merkbaar. De smaak is geconcentreerd, met veel mineraliteit en zelfs wat tannines. Een chardonnay anders dan de andere, heel puur van stijl, gemaakt om lang te kunnen bewaren.
wijngaard
Het landschap is heuvelachtig met een hoogte tussen 300 en 350 m. De bodem bevat basalt, klei en kalk van mariene afzettingen. De wijngaarden zijn aangeplant met een zeer hoge densiteit om de onderlinge concurrentie te bevorderen. De wijnbouw is de facto biologisch (zonder certificaat).
kelder
Tijdens het wijnmaken wordt een schilmaceratie van een paar dagen toegepast om de wijn meer materie te geven. Na de gisting rijpt de wijn 18 maanden, deels in grote vaten van 500 of 600 l, deels in barriques van 225 l. Hierbij probeert men te vermijden dat de wijn een duidelijke eiksmaak krijgt, het is vooral de bedoeling om de structuur te verbeteren door de rijping met zuurstof.
download fiche
type
vol wit, droog
land
Slovenië
domein
Marof
naam
Chardonnay 'Breg'
regio
Prekmurje
jaar
2017
druivensoorten
chardonnay : 100%
herkomstbenaming
Prekmurje
schenktemperatuur
12-14°C
gerecht
groenten, paddestoelen, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), halfharde kaas
alcoholpercentage
13,5% Vol.