Chardonnay 2016 terug naar overzicht »Oostenrijk

Weingut Zull , Oostenrijk


domein

De 18 hectaren van het domein Zull liggen rond het kleine wijnbouwersdorpje Schrattenthal, in het uiterste Noordoosten van Oostenrijk. Er heerst een streng landklimaat, met droge warme zomers die de wijnstokken verplicht om diep in de grond te duiken, en een koel najaar, wat voor een trage rijping zorgt. De nabijgelegen Manhartsberg beschermt het gebied tegen koude Noordenwinden. De bodems zijn er heel divers: graniet, perfect voor riesling, lichte zanderige bodems, beter geschikt voor grüner veltliner en de rode druiven, en ook zwaardere bodems van rode klei, uitstekend voor pinot noir en chardonnay. Phillip zet het werk van vader Werner verder. De wijnen zijn elegant en een zuivere vertaling van het terroir. De beoordeling van het domein in de Falstaff-wijngids kan u hier lezen.


omschrijving

Rijke en complexe wijn met fruitige aroma's van meloen en exotische toetsen, een subtiele houtimpressie (hazelnootjes, gegrilde amandel). In de mond fijn en harmonieus, vol maar niet zwaar.


wijngaard

Bodem: zand met leem, rijk aan kalk.


kelder

Manuele oogst midden oktober, gisting met cultuurgist voor 80% in inox met temperatuurscontrole en voor 20% op eiken barriques. Naargelang de rijpheid van het jaar wordt malolactaat-gisting geheel of gedeeltelijk vermeden.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Oostenrijk

domein
Weingut Zull

naam
Chardonnay

regio
Niederösterreich

jaar
2016

druivensoorten
chardonnay : 100%

herkomstbenaming
Weinviertel

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
paddestoelen, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 12,80 - 75cl