Brut Nature Premier Cru terug naar overzicht »Frankrijk

Champagne Lacourte-Godbillon , Frankrijk


domein

Géraldine Lacourte is van de negende generatie wijnbouwers. Het familiale domein van 8 ha in Ecueil, een premier-cru gemeente in het Montagne de Reims, beheert ze samen met haar man Richard. In tegenstelling tot vele anderen teren ze niet op het succes van de naam Champagne maar doen ze er alles aan om goede wijnen te maken. Ze zetten de familiale traditie voort om de champagnes veel langer te laten rijpen dan wettelijk vereist. Anderzijds hebben ze veel vernieuwingen doorgevoerd: minder sulfiet, lichtere flessen, een moderne, sobere look, experimenten met rijping op houten vaten, ...

Hun inspanningen werden beloond met drie sterren in de Guide Hachette 2011 voor hun Brut, een uitzonderlijke score.

 


omschrijving

Zeer fijne en goed gebonden belletjes. Neus van citrus (sinaasappel, citroenverbena). Fris en beendroog maar toch aangenaam rond dankzij de lange rijping. Ook de fijne toasty toets is de danken aan de lange rijping met de gist in de fles.


wijngaard

Pinot noir en chardonnay afkomstig van Premier cru-wijngaarden in Ecueil. Er worden geen herbicides gebruikt, onkruid wordt bestreden door de bodem om te ploegen. Het rendement ligt rond de 70 hl/ha.


kelder

De druiven werden geperst en vergist in de coöperatie (eigen kelder sinds 2014). Voor deze wijn wordt enkel de eerste (beste) persing gebruikt. De pinot noir ondergaat de malolactaatgisting, voor de chardonnay wordt deze geblokkeerd. Daardoor is de wijn levendiger en langer houdbaar dan de brut. De basis voor deze Champagne is oogstjaar 2010 (80%) aangevuld met 20% reserve-wijnen. De wijn rijpte tijdens de hergisting maar liefst 6,5 jaar. Deze lange rijping is nodig om de wijn een harmonieuze smaak te laten krijgen ondanks de afwezigheid van suikers.


download fiche

type
fris wit, mousserend

land
Frankrijk

domein
Champagne Lacourte-Godbillon

naam
Brut Nature Premier Cru

regio
Champagne

druivensoorten
pinot noir : 50%
chardonnay : 50%

herkomstbenaming
Champagne

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, oesters

alcoholpercentage
12,4% Vol.

€ 35,00 - 75cl