Branco Reserva 2015 terug naar overzicht »Portugal

Herdade da Ajuda , Portugal


domein

Dit uitgestrekte domein van 400 ha (waarvan 125 ha wijngaarden) werd in 2007 overgenomen door de ambitieuze Vanda Carvalho. Hoewel ze zelf geen wijnbouw-achtergrond heeft, stelt ze alles in het werk om de kwaliteit op te krikken: wijngaarden werden heraangelegd, druppelirrigatie in de nieuwe percelen, nieuwe tanks en vaten,... Op technisch gebied laat ze zich bijstaan door een wijnbouwdeskundige en door António Ventura, gereputeerd oenoloog.


omschrijving

Licht goudgele kleur. Neus van rijp wit steenfruit (abrikoos, perzik) met verse eik, toast en vanille. Rijke, volle smaak met een romig/vettig mondgevoel. Dit is de meest prestigieuze witte wijn van het domein. Slechts 2600 flessen geproduceerd.


wijngaard

Aangeplant op een kleihoudende bodem. Het klimaat is mediterraans. De bodems zijn licht en zanderig, typisch voor het Westen van de Alentejo. 


kelder

Met de hand geplukt. Tijdens de oogst werd een strenge selectie doorgevoerd. De druiven werden pneumatisch geperst waarna de most is overgebracht in tien nieuwe barriques van Franse eik. Na de gisting rijpte de wijn nog vijf maanden verder op vat met regelmatig opschudden van de gist (batonnage).


download fiche

type
vol wit, droog

land
Portugal

domein
Herdade da Ajuda

naam
Branco Reserva

regio
Alentejo

jaar
2015

druivensoorten
antão vaz
arinto

herkomstbenaming
Alentejo

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
paddestoelen, kreeft, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, pluimwild (fazant, patrijs), romige kazen

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 21,00 - 75cl