Borioso 2014 terug naar overzicht »Italië

Cantine Ravazzi , Italië


domein

Alberto Ravazzi heeft het domein overgenomen van zijn vader Enio, die op zijn beurt gestart was in de jaren '60 met vier hectaren. Vandaag omvat het domein 18 ha in San Casciano dei Bagni, in het uiterste zuiden van Toscane, nabij de grens met Umbrië. De aanplant bestaat uit lokale druiven zoals sangiovese, canaiolo, vermentino en in kleinere hoeveelheden druiven zoals merlot en sagrantino. Alberto creëerde de aparte reeks 'Collezione Privata' waarin alle opgebouwde ervaring samen komt. De bekroning kwam er toen in 2015 de bekende wijnschrijver Luca Maroni de 'Prezioso' 2011 uitriep tot '1°Miglior vino rosso d'Italia'.


omschrijving

Donker robijnrood. Aroma's van rijp rood fruit, viooltjes en gebrande toetsen van het hout. Krachtige smaak met goede structuur en aanwezige maar rijpe tannines.


wijngaard

De wijngaarden liggen in San Casciano dei Bagni, binnen de grenzen van de DOC Chianti. Het rendement ligt gemiddeld op 50 hl/ha.


kelder

De druiven worden manueel geoogst met een selectie in de wijngaard. De gisting in een open, houten kuip gebeurt dankzij toegevoegde gisten. De temperatuur wordt gestuurd en na de gisting blijven de schilletjes nog 5 dagen weken. De verdere rijping duurt twee jaar, op vaten van verschillende afmetingen, gevolgd door een rijping op fles van minstens drie maand.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Italië

domein
Cantine Ravazzi

naam
Borioso

regio
Toscana

jaar
2014

druivensoorten
sangiovese : 75%
canaiolo : 25%

herkomstbenaming
Chianti Riserva

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, rood vlees, stoofschotels, pluimwild (fazant, patrijs), pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, halfharde kaas, harde pittige kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 14,00 - 75cl